In 2015 werd de opknapbeurt van bedrijventerrein Verrijn Stuart, waar ondernemers en gemeente nauw samenwerkten, afgerond.
In 2015 werd de opknapbeurt van bedrijventerrein Verrijn Stuart, waar ondernemers en gemeente nauw samenwerkten, afgerond. Foto: Trudy Kroese

Ondernemers geven Diemen een 7

DIEMEN - Diemen als vestigingsplaats krijgt van Diemense ondernemers het rapportcijfer 7. Bereikbaarheid en korte lijnen met de gemeente worden als sterke punten aangegeven. Flexibiliteit en het stimuleren van maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen kunnen beter, vinden de 120 Diemense ondernemers die reageerden in het onderzoek naar het ondernemersklimaat in Diemen.

Elke twee jaar vragen Lexnova en MKB-Nederland aan ondernemers welke gemeente het meest ondernemersvriendelijk is. Op basis hiervan wordt de ranglijst opgesteld van de MKB-vriendelijkste gemeenten van Nederland. Welke plaats Diemen op die ranglijst inneemt is nog niet bekend, de ranglijst is pas deze zomer klaar.

Op een totaal van circa 2400 bij de Kamer van Koophandel ingeschreven actieve bedrijven in Diemen reageerden 120 ondernemers. De helft daarvan was gevestigd in de woonwijken en veelal zzp'er, 20% betrof ondernemers uit de winkelcentra, 20% ondernemers van een van de drie bedrijventerreinen en 9% van de respondenten is gevestigd in Bergwijkpark. De totale respons was met 5% beperkt, maar wel driemaal zo hoog als in 2012/2013.

De ondernemers zijn redelijk tevreden: zij geven gemiddeld een 6,3 voor zaken die de gemeente kan beïnvloeden, de prijs-kwaliteitverhouding van de gemeentelijke lasten krijgt een 6,2 en gemeentelijke communicatie en beleid krijgen 2,0 van de 4,0 maximaal haalbare punten.

Bedrijven op Bergwijkpark en op de drie bedrijventerreinen geven aan zeer tevreden te zijn over de dienstverlening van de gemeente; hoewel minder in aantal zorgen zij voor de grootste werkgelegenheid in Diemen. Zzp'ers en ondernemers uit de winkelcentra geven de dienstverlening een voldoende.
Gemiddeld krijgt Diemen als vestigingsplaats een ruime 7. Ondernemers denken wel dat het beeld van Diemen bij andere ondernemers lager is en zijn maar gematigd positief over het aanraden van Diemen als vestigingsplaats aan collega-ondernemers.

Sterke punten
Een sterk punt van de gemeente Diemen is de bereikbaarheid. Er zijn korte lijnen. Het contact met de gemeente verloopt prettig en de ondernemers ervaren de medewerkers van de gemeente als betrokken. Over het parkeerbeleid lopen de meningen van de ondernemers uiteen: een aantal deelnemers noemt dat zwak, terwijl een grote groep de parkeermogelijkheden ook als belangrijk sterk punt van Diemen noemt. Wellicht hangt dit samen met de locatie waar de ondernemingen gevestigd zijn en of daar wel of geen gratis parkeermogelijkheden zijn.

Diemen voegde zelf extra vragen toe over imago en citymarketing, als een soort 0-meting voor het in het voorjaar van 2015 gestarte citymarketingstraject Daarom Diemen. Het beeldmerk Daarom Diemen, dat een half jaar voor het onderzoek was geïntroduceerd, is bekend bij 39% van de ondernemers. De nabijheid van Amsterdam, de bereikbaarheid en het dorpse karakter worden in dit kader door de ondernemers als positief ervaren.

Diemen voegde zelf extra vragen toe aan
het onderzoek

Verbeterpunten
De opstelling van de gemeente als het om regels gaat kan flexibeler, vinden de ondernemers. Andere verbeterpunten: ondernemers proactiever benaderen over citymarketing en te laten zien wat de gemeente doet voor ondernemers en verder stimuleren van maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen. Tot slot zou een aantal ondernemers graag zien dat de gemeentelijke lasten omlaag gaan. Aan veel van deze punten wordt al gewerkt, meldt wethouder Jeroen Klaasse van Economische Zaken. "Maar het blijft belangrijk om ondernemers te laten zien wat we hen te bieden hebben op het gebied van ondersteuning en advies. In dat verband ben ik blij te kunnen melden dat we in het najaar, samen met de ondernemersvereniging Ondernemend Diemen en andere partners, weer het evenement Vaart in Diemen organiseren."