Amber traint veel, niet alleen voor beachhandbal maar ook voor haar handbalteam bij SV Zeeburg.
Amber traint veel, niet alleen voor beachhandbal maar ook voor haar handbalteam bij SV Zeeburg. Foto: Trudy Kroese

'Beachhandbal is heel erg leuk om te doen'

DIEMEN - Amber van der Meij (15 jaar) uit Diemen speelt al vanaf haar vijfde 'gewoon' handbal bij SV Zeeburg. Maar sinds begin dit jaar komt Amber ook uit voor het Amsterdam Beach Handball Team DB1 én voor het nationale Beach Handball Team voor meisjes onder de 16. Afgelopen weekend werd ze met haar Amsterdamse ploeg nog Nederlands Kampioen, komend weekend komt ze voor Nederland uit op het Europees Kampioenschap in Nazare, Portugal.

Handbal op een speelveld van zand, drie spelers in het veld en een doelverdediger. Er wordt twee keer tien minuten gespeeld voor twee sets en als de stand gelijk is, wordt de wedstrijd beslist met shoot-outs. Voor een gewoon doelpunt scoor je 1 punt, maar voor een spectaculair doelpunt wel 2. Dat zijn heel in het kort de spelregels van beachhandbal.

Beachhandbal is heel anders dan gewoon handbal. "Bij beachhandbal wisselen aanval en verdediging elkaar af en wissel je daarvoor als team elkaar ook steeds af. Je staat ook maar met vier mensen tegelijk in het veld. En voor speciale doelpunten, door de specialist of bijvoorbeeld met een pirouette, krijg je twee punten", legt Amber uit.

Selectie
Amber hoorde over beachhandbal van haar trainer bij de C1 van SV Zeeburg, het team waarvoor zij afgelopen seizoen uitkwam. "Het leek me wel leuk om dat eens te proberen." In januari waren er selectiedagen voor het Amsterdam Beach Handball Team en Amber werd geselecteerd. Al snel volgde een selectie voor het Nederlandse team en na een paar zware trainingsronden haalde Amber ook daar de selectie.

Amber speelt al ruim tien jaar handbal bij SV Zeeburg en heeft er veel voor over. Naast drie trainingen per week en natuurlijk een competitiewedstrijd in het weekend voor haar team in Diemen, traint ze ook iedere zaterdag op de handbalschool in Alkmaar en op zondag voor het beachhandbal. "Ik vind het gewoon echt heel erg leuk om te doen." Voor het beachhandbal is geen competitie, maar de onderlinge duels worden gespeeld tijdens toernooien door het hele land. "We zijn al in plaatsen geweest als Batmen, Emmer-Compascuum en Twello." Ambers ouders zorgen iedere keer voor het vervoer. "Gelukkig is het ook een heel leuke sport om naar te kijken", zegt haar moeder Petra lachend.

Afgelopen weekend werd Ambers team eerste tijdens het NK in Biddinghuizen. De beste acht teams in de B-jeugd uit de toernooien die gehouden zijn deden mee. Een week eerder speelde Amber met het Nederlands team een toernooi in Polen, als voorbereiding op het EK in Portugal. "We hebben het best goed gedaan, we speelden mee bij de senioren en werden achtste." Hoe het in Portugal zal gaan is moeilijk te voorspellen. De sport is in Nederland nog zo jong dat ze niet goed weten wat de andere teams kunnen. "Maar in Polen hebben we wel makkelijk gewonnen van het Poolse team van onze leeftijd", vertelt Amber.

Met haar Amsterdamse team werd Amber Nederlands Kampioen

Misschien dat beachhandbal over acht jaar wordt toegelaten als sport op de Olympische Spelen. Is Amber er dan bij? "Poeh, dat weet ik niet hoor, dat is nog zo lang. Ik zal mijn best blijven doen. Het lijkt me wel gaaf om in de selectie te komen."