Nienke de Wild.
Nienke de Wild.

Wie worden in Diemen de
Sporters van het Jaar?

DIEMEN - Welke Diemense sportman, sportvrouw en sporttalent mogen zich de Diemense sporter van het Jaar noemen? Dat wordt zaterdag tijdens het festival Kunst in Sport bekendgemaakt.

Inwoners van Diemen konden kandidaten voordragen voor de eervolle prijzen en aan die oproep werd goed gehoor gegeven. Op de lijst met genomineerden prijken tien namen van Diemense sporters die allemaal in 2015 of 2016 een aansprekende prestatie hebben geleverd. Aan de jury, bestaande uit buurtsportcoach van Stichting Welzijn Diemen Dionne Tool, sportjournalist Mart Roumen en journalist Oscar Borghardt de taak om uit die lijst een sportman, sportvrouw en talent van het jaar te kiezen. Geen gemakkelijke opgave, want de genomineerde sporters verschillen nogal. "Hoe vergelijk je bijvoorbeeld de prestaties van een ijszwemmer met een basketballer?", vertelt organisator Michiel Hatenboer. "Maar het is de jury toch gelukt. Omdat er op de lijst naast sporters die als senioren al echt iets bereikt hebben, ook nog heel jeugdige sporters staan met aansprekende prestaties, is er naast de titel Sportman en Sportvrouw ook een prijs voor het Diemense Talent van het Jaar, op verzoek van de jury. Voor een van de drie is er bovendien nog de algemene titel Sporter van het Jaar.

De benoeming van de Diemense Sporters van het Jaar is een idee van wethouder Jeroen Klaasse van Sport. "Sport vervult een belangrijke plaats in onze samenleving. Het is gezond om te bewegen en sport is goed voor de sociale contacten. Topsport is naast entertainment voor de toeschouwers ook heel inspirerend. Met deze prijs willen we Diemense sporters in het zonnetje zetten die zich door hun prestaties hebben onderscheiden en zo mensen hebben vermaakt en geïnspireerd."

Welke Diemense sporters zijn genomineerd?
Bij de vrouwen: schaatster Annette Gerritsen, terug na een blessure werd zij zevende bij het NK sprint. Nienke de Wild is handbalster en werd voor de tweede keer landskampioen met haar club Dalfsen. Jinga Gosschalk is basketbalster. Zij helpt andere mensen met trainen, ook met voedingsadvies. Margreet Heemskerk (bijna 70) geeft al jaren zeer kundig en geïnspireerd elke week op maandagavond de leiding aan de trimclub op het terrein van S.V. Diemen.

Bij de mannen: Zac Freudenburg, atleet, derde op het NK trailrunning, driemaal winnaar van de Diemercross, winnaar van de Cauberg trailrun. Schaatser André Witkam is Nederlands kampioen marathon 40+ op de Jaap Edenbaan en begon pas op late leeftijd met schaatsen. De jonge bridger Tobias Westerveld (bijna 14) is Nederlands kampioen bij de pupillenparen en -viertallen. Langeafstandzwemmer Fergil Hesterman is Nederlands kampioen ijszwemmen op de Icemile (1610 meter) en zwom een tweede tijd op de wereldranglijst. De jongste genomineerde is turner Steijn Laschewski (8 jaar), hij is Nederlands kampioen in de talentendivisie turnen en turnt 14 keer per week. Mattho Mandersloot doet aan taekwondo en maakt deel uit van het Nederlandse taekwondoteam voor de kwalificatie voor het WK in oktober.

Mart Roumen presenteert de prijsuitreiking van de Sporters van het Jaar aanstaande zaterdag om 20.15 uur tijdens het festival Kunst in Sport op het buitenpodium bij Theater De Omval.

De sporters zijn door inwoners van Diemen voorgedragen
Mattho Mandersloot.
Fergil Hesterman.
André Witkam.
Steijn Laschewski.