Afbeelding

Daarom Groeten uit Diemen

Simon van Blokland, de nestor van de Nederlandse prentbriefkaartenliefhebbers, leerde ons lang geleden waarom prentbriefkaarten historische documentjes zijn. De afbeeldingen leren je over het straatbeeld, het verkeer, de huizen, de mensen, de mode, de verlichting en nog veel meer uit andere tijden.

Als Simon op een beurs of een rommelmarkt een kaartje van Diemen tegenkomt, verrast hij bij thuiskomst nog wel eens zijn vrouw Miep van Blokland-Saan. In de gemakkelijke stoel even genieten van het vroegere Diemen. Al ziet Simon zelf het allerliefst een onbekend oud plaatje van de Amsterdamse Nieuwmarkt.

De afbeelding hierboven is een 'klassieke' Groeten-uit-kaart. Uit elk gat en elke stad kon je vroeger de groeten doen in plaats van een selfie te appen. Dit is een van de laatste Groeten uit Diemen-kaarten. Een zesluik: zes kleine afbeeldingen op een kaart. Zo te zien ging het de fotograaf vooral om groen. Dus een grasstrook langs de Hartveldseweg, de Petruskerk met een stukje groene leilinde bij de tramhalte, bomen voor het gemeentehuis, een groen puntje Sniep, veel groen in Diemen-Noord en jawel, bomen, grasstrook en de tuinen in Diemen-Zuid. Groene groeten uit heel Diemen.