De film Eddie the Eagle is gratis te zien tijdens het KIS Festival.
De film Eddie the Eagle is gratis te zien tijdens het KIS Festival.

Kunst in Sport in en rond De Omval

DIEMEN - Zaterdag 9 juli is de tweede editie van Kunst in Sport. Een festival rond Theater De Omval over alles op het raakvlak van kunst en sport.

Kunst in Sport (KIS) werd vorig jaar voor het eerst georganiseerd. Michiel Hatenboer, zakelijk directeur van Theater De Omval, hoopte toen al dat het een jaarlijks terugkerend evenement zou worden, en dat wordt dit jaar in ieder geval waar gemaakt. KIS 2016 wordt geopend met een optreden van Jimmy Tigges. Hij heeft de grootste verzameling sportmuziek van Nederland met zelfs singletjes van Johan Cruijff, Wim van Hanegem en Franz Beckenbauer, waarvan hij een selectie laat horen. Om 16.00 uur geeft Tigges nog een optreden in de foyer van het theater, na de speelfilm Eddie the Eagle, een luchtige speelfilm over een Engelse kamikaze skispringer. De film begint om 14.15 uur in de theaterzaal.

Om 16.15 uur wordt in de foyer een bijzondere tentoonstelling van sportkunst geopend, samengesteld door Cor Verschut van ART-DE-COR. Daarna geeft sporthistoricus Jurryt van de Vooren een lezing over de geschiedenis van de kunst op de Olympische Spelen gevolgd door een debat over de zin of onzin van kunstwedstrijden. Tussen 1912 en 1948 kon je namelijk niet alleen bij de 100 meter sprint goud winnen, maar ook bij het schilderen.

Twee speciale korte films besluiten het middagprogramma: eerst Oriental Odyssey, de film over de Diemense Teakwondoka Mattho Mandersloot. Daarna een voorvertoning van een korte film van het Internationaal Sport Film Festival Amsterdam.
Rond 18.30 uur is het tijd om koolhydraten te stapelen op het terras van Grand Café Blauw, niet alleen voor sporters, maar ook voor niet-sporters wordt daar voor een schappelijke prijs een heerlijke maaltijdsalade geserveerd (te reserveren via theaterdeomval.nl).

Als de weergoden het festival goed gezind zijn gaat het programma 's avonds verder op een speciaal podium naast De Omval (en bij slecht weer in de theaterzaal). Om 19.30 uur geeft hardloper/schrijver Abdelkader Benali een optreden, onder andere over zijn sportromans Marathonloper en Zandloper.

Daarna wordt, voor het eerst, de Diemense sporter van het jaar bekendgemaakt. Diemenaren konden kandidaten voor deze onderscheiding voordragen. Die kandidaten moeten in Diemen wonen en tussen 1 juni 2015 en 1 juni 2016 een aansprekende sportieve prestatie hebben geleverd. Wethouder van Sport Jeroen Klaasse, initiatiefnemer voor deze nieuwe onderscheiding, zal de prijs uitreiken.

Eerste Diemense sporter van het Jaar wordt op
KIS bekend gemaakt

KIS Diemen 2016 wordt om 20.30 uur afgesloten met een voorstelling van Op Sterk Water, waarin het beste improvisatiecabaret van Nederland zich gaat storten op de sport en de, nu al, traditionele samenzang.

Steven Dijk, ex-wethouder, ex-sportman en kunstenaar, doet de presentatie van KIS 2016. Tijdens het hele festival is er een stand van Sportboek.nl, een website met de beste sportboeken, sportfilms, sportkunst en sportmuziek aller tijden.

Het KIS festival is van 14.00 tot 22.00 uur en alle programma-onderdelen van het festival zijn gratis toegankelijk. Meer informatie is vinden op kunstinsport.nl.