Wie zijn de dames op deze foto?
Wie zijn de dames op deze foto? Foto: HKD

Ouddiemerlaan middelpunt viering HKD

DIEMEN - Wie zijn toch die dames op het bordes voor de oude boerenleenbank/de Raiffeisenbank aan de Ouddiemerlaan? De foto die onlangs werd gevonden dateert uit begin jaren '70 denkt Ad Saan, voorzitter van de Historische Kring Diemen (HKD). Maar wie erop staan weten ze niet, en zoals altijd zoekt de HKD juist zoveel mogelijk informatie bij de foto. Liefst voor de viering van het 25-jarig bestaan van de vereniging op zaterdag 17 september.

Want de Ouddiemerlaan vormt het middelpunt van de viering van het jubileum van de HKD. En de Raiffeisenbank (nu Rabobank) en de Ouddiemerlaan, die hoorden lang onlosmakelijk bij elkaar. "De Ouddiemerlaan is bovendien de belangrijkste verbinding van noord naar zuid door Diemen en al eeuwenoud", vertelt Ad Saan. Daarom komt de HKD dit jaar ook met twee specials over de Ouddiemerlaan. Het eerste tijdschrift kwam in maart uit, het tweede komt dit najaar.

Zaterdag 17 september is er een programma voor alle Diemenaren in en rond de Ouddiemerlaan. Er zijn rondleidingen door de laan en is er open huis in een aantal bijzondere panden: de mooiste en oudste huizen, een unieke boerderij en authentieke bedrijven. Van zuid naar noord:

Op nummer 19 opent De Oude Smidse uit 1749 waar tot 1975 op ambachtelijke wijze gesmeed werd, de deuren. Even verderop zat de Raiffeisenbank (nu nummer 25).

Op de hoek met het Van Medenbach Wakkerplein, open huis op nummer 27. Het huis werd rond 1890 in opdracht van veehouder Cornelis Oostenrijk (geboren in 1832, Diemen) gebouwd.

De Schakel, waar nu ook het onderkomen van de HKD is, was ooit de School met den Bijbel waarvan de ingang aan de Ouddiemerlaan lag, en is deze dag open. Ook het voormalige woonhuis van hoofdmeester Bredschneijder van die school wordt opengesteld en de familie is er om te vertellen over hun tijd daar.

In winkelcentrum Diemerplein is een fototentoonstelling te zien over de Ouddiemerlaan.

Nabij NS-station Diemen-Centrum zet de Joodse Begraafplaats de poort op een kier. Vanwege de Sabbat is de begraafplaats beperkt toegankelijk, maar voor de gelegenheid toch open. Verder noordwaarts, op begraafplaats Gedenk te Sterven geeft Wiard Krook een rondleiding. Ook het witte baarhuisje is die middag van binnen te bezichtigen.

In het wijkje Oud Diemen staat boerderij Vredehof, voorzitter Ad Saan woont er nu zelf. De voorgevel is nog authentiek en stamt uit 1774. "Toen wij het kochten in 1999 had het 10 jaar leeg gestaan en hadden er 10 jaar krakers in gewoond. Maar veel oude kenmerken waren er nog, tot de bedstee aan toe. Helaas was de sloper sneller dan ik, binnen een week was alles weg, terwijl ik een aantal zaken graag had bewaard. Wat ik op 17 september wel kan laten zien is veel historische informatie en fotomateriaal, onder meer uit de tijd dat de krakers erin zaten.

Helemaal aan het noorder uiteinde van de Ouddiemerlaan, aan het Amsterdam-Rijnkanaal, kan het schitterende ponthuis bezocht worden.

Wie dat allemaal wil zien, en wie wil dat nou niet, heeft een lange wandeling voor de boeg. "Ja, het is een lange laan", zegt Saan. "Gelukkig rijdt er ook een pendelbus van de firma Oostenrijk tussen de noord- en zuidzijde van de Ouddiemerlaan."

Maar wie zijn nou die dames op de foto? "We hebben de foto al laten zien aan medewerkers van de huidige Rabobank, maar daar hadden ze geen idee. We hopen dat een van de lezers zichzelf herkent of iemand anders die op de foto staat. Alle informatie is welkom en kan gestuurd worden naar email@historischekringdiemen.nl."