Kevin Christiani in actie.
Kevin Christiani in actie. Foto: Mario Ruiter

Kevin Christiani verwacht veel van Europees kampioenschap

DIEMEN - Kevin Christiani (29) uit Diemen maakt als pitcher (werper) deel uit van de Nederlandse softbalselectie die volgende maand deelneemt aan het Europees kampioenschap. Het toernooi vindt plaats van 11 tot en met 16 juli in het Italiaanse Montegranaro.

Kevin Christiani begon op jonge leeftijd met honkbal. Zijn vader Loek speelde in het verleden bij Giants, Survivors en TIW-survivors. Loek was ook een aantal jaren voorzitter van TIW-Survivors.

Kevin speelde in de jeugd van TIW-Survivors en kwam later uit in het eerste honkbalteam van de club. "Een jaar of zes geleden kreeg ik een blessure aan mijn schouder en kon daardoor niet meer goed bovenhands werpen. Ik ben toen gestopt met honkballen en gaan softballen. Bij softbal gooi je onderhands en dat is voor mij geen probleem."

Ambitieus
De ambitieuze Kevin stapte begin vorig seizoen over naar DVH in Amstelveen, omdat hij inschatte dat dit zijn kansen voor een uitverkiezing voor Oranje groter zou maken. Twee jaar geleden deed hij ook al mee aan een oefentoernooi van het Nederlands softbalteam. Onlangs werd hij opgenomen in de definitieve selectie van Nederland voor het EK in Italië.
Selectie
Kevin Christiani: "De selectie bestaat uit 17 spelers. Daarnaast gaan er zes coaches en begeleiders mee naar Italië. Wij zitten in een poule met Italië, Tsjechië, Duitsland en België. In de andere groep zitten Denemarken, Groot-Brittannië, Israël, Kroatië en Zweden. Tsjechië en Denemarken zij de sterkste ploegen en maken de meeste kans om de finale te spelen."
Actie
In Frankrijk is op dit moment het Europees kampioenschap voetbal bezig. De omstandigheden van de duurbetaalde voetballers zijn niet te vergelijken met die van de Nederlandse softballers. Kevin en zijn teamgenoten moeten hun reis- en verblijfskosten zelf betalen. Zelfs het oranje tenue is voor eigen rekening. Kevin startte via zijn website een actie waarbij hij mensen vroeg om hem financieel te steunen. Met succes; hij heeft het benodigde geld binnen. Kevin Christiani en de overige leden van de Nederlandse softbaléquipe reizen op eigen gelegenheid naar Italië. "Mijn schoonmoeder, schoonvader, mijn vriendin en ik vertrekken op 9 juli. Wij rijden met de auto naar Italië. De spelers, coaches en begeleiders verblijven daar in bungalows voor vijf tot zes personen. Mijn schoonvader heeft tijdens het Europees kampioenschap een officiële functie. Hij houdt de statistieken van het Nederlands team bij."

Kevin is pas onlangs bij de selectie van Oranje gekomen. Hij hoopt als relatief onervaren international op de nodige speeltijd tijdens het EK. Hoewel hij softbal in Nederland als breedtesport omschrijft heeft zijn trainingsregime alles weg van dat van een topsporter. "Op maandag train ik bij het Nederlands team, dinsdag train ik voor mijzelf, woensdag train ik bij DVH, donderdag neem ik rust, vrijdag speel ik een wedstrijd voor mijn club, zaterdag neem ik weer rust en zondag train ik weer bij het Nederlands team." Kevin is een groot sportliefhebber. Hij heeft al jaren een seizoenkaart bij Ajax en volgt de honkbalcompetitie in de Verenigde Staten.

"Mijn schoonouders, mijn vriendin en ik zijn vorig jaar naar Amerika geweest. Wij hebben daar wedstrijden in zeven honkbalstadions gezien. Mijn favoriete club is The New York Yankees. Maar dat geldt voor veel mensen in Nederland."

Internationals moeten reis- en verblijfskosten zelf betalen