Ingrid Rering op het balkon van haar woning in het centrum van Diemen.
Ingrid Rering op het balkon van haar woning in het centrum van Diemen. Foto: Trudy Kroese

'Ik heb geleerd dat niets
zeker is'

DIEMEN - Ingrid Rering (53) uit Diemen verloor in december 2004 tijdens de tsunami in Thailand haar dochter Dominique (17). Enkele jaren later scheidde zij van haar man, de vader van Dominique en haar jongste dochter Isabelle. Ingrid maakte een loodzware periode mee, maar besloot het hoofd niet in de schoot te leggen. Zij wist haar leven een andere draai te geven en er sterker uit te komen. Zij schreef er een boek over. Ingrid heeft een eigen bedrijf waar mensen terecht kunnen voor lezingen, personal coaching en workshops.

In december 2004 waren Ingrid, haar man en hun dochters Dominique en Isabelle op vakantie in Thailand. Op Tweede Kerstdag werd het eiland Koh Phi Phi waar zij verbleven getroffen door een tsunami. Dominique kwam daarbij om het leven. Ingrid en haar man hadden geen andere keuze dan zo goed als het kon door te gaan met hun leven en hun dochter Isabelle te steunen.

In 2014 publiceerde Ingrid Rering het boek 'Weer boven water, 10 jaar na de tsunami', waarin zij de tien jaar die toen achter haar lagen op een indrukwekkende wijze heeft beschreven. Nu weer anderhalf jaar verder blijkt dat zij zich nog steeds verder ontwikkelt.

Ingrid, haar man (die zij in het boek consequent R. noemt) en haar dochter Isabelle gingen door een lange periode van rouw heen, maar slaagden erin langzaam overeind te komen. In de jaren die volgden kreeg Ingrid met nog meer tegenslagen te maken. In 2008 overleed haar moeder en in datzelfde jaar besloot haar man bij haar weg te gaan omdat hij verliefd was geworden op een vrouw die in de buurt woonde. Na een 'vechtscheiding', waarbij Ingrid en haar man vooral over financiële zaken spraken, verhuisde Ingrid naar een appartement in het centrum van Diemen, waar zij met haar dochter Isabelle woont. Isabelle is nu 23.

Hoe heeft die loodzware periode jou veranderd?
"Vroeger was ik altijd bang om mensen en materiële zaken kwijt te raken. Mijn ex-man gaf mij zekerheid, dacht ik. Ook op financieel gebied. Maar ik heb geleerd dat niets zeker is. Ik heb een van mijn dochters verloren, daarna mijn moeder en ben gescheiden. Het allerbelangrijkste dat ik geleerd heb is dat bang zijn tot niets leidt. Angst is een emotie die op de toekomst is gericht. Je bent met iets bezig dat kan gebeuren, maar niet altijd hoeft te gebeuren. Het loslaten van het idee dat het leven beheersbaar zou zijn, heeft mij geholpen en uit de verlammende greep van angst gehaald. Ik voelde mij aanvankelijk slachtoffer: door het verlies van mijn dochter, later mijn moeder en mijn echtscheiding. Maar een mens kan veranderen. Ik heb 100 procent verantwoordelijkheid genomen voor mijn leven. Ik heb geleerd om te accepteren dat dingen je kunnen overkomen waardoor er vanzelf een verandering kwam en ik mij niet meer slachtoffer voelde."

In haar boek beschrijft zij diverse situaties die haar veel pijn hebben gedaan. Een van de voorbeelden die zij geeft gaat over collega's bij een vorige werkgever die achter haar rug roddelden. Ingrid heeft inmiddels geleerd om zich van dergelijke situaties minder aan te trekken dan zij in het verleden deed.

"Achteraf heb ik begrepen dat die roddels vooral verspreid werden door één vrouwelijke collega. Die vrouw was jaloers omdat onze toenmalige mannelijke collega veel aandacht aan mij besteedde. Ja, ik zou er nu heel anders mee omgaan. Als iemand vervelend tegen mij is of een kwetsende opmerking maakt, probeer ik wel te begrijpen waarom die persoon dat doet. En of er wel of geen aanleiding voor is. Het heeft vaak te maken met jaloezie. Maar ik laat dat soort emoties tegenwoordig bij die ander. In tegenstelling tot vroeger laat ik een dergelijke emotie van een ander niet mijn probleem meer worden."

Ingrid is een vrouw die over veel wilskracht beschikt en haar leven inmiddels in eigen hand heeft genomen. Zij woont samen met haar dochter Isabelle in een veel kleiner huurhuis dan de riante koopwoning in Diemen-Noord waar het gezin in het verleden woonde. Zij heeft een eigen bedrijf onder haar eigen naam. Ze werkt als spreker, trainer en personal coach. Daarvoor heeft zij diverse opleidingen gevolgd. Tijdens lezingen vertelt zij het verhaal dat zij ook in haar boek heeft opgetekend.

Wat doe je tijdens de workshops?
"
Ik geef workshops aan groepen mensen. Bijvoorbeeld aan singles die graag een partner willen. In de meeste gevallen zijn het vrouwen. Vaak zijn die singles erg bezig met hun buitenkant. Door bijvoorbeeld af te willen vallen of zich anders te kleden zijn zij vooral bezig met wat anderen van hen vinden. Zij zijn op zoek naar bevestiging en goedkeuring van anderen. Ik probeer deze mensen te leren om hun zelfbeeld aan te passen en van zichzelf te leren houden. Als je van jezelf leert houden dan ga je keuzes maken die goed voor jou zijn. Je gaat je meer met je interne wereld bezighouden. Bevestiging van de buitenwereld is dan niet meer van belang. Het mooie van alles is: zodra je intern verandert, verandert de buitenwereld met je mee. Wat ik dan vaak teruggekoppeld krijg is, terwijl dat voor hen niet langer meer een issue is, dat men daarna juist een partner ontmoet."

Wat is het verschil tussen het geven van workshops en jouw werk al personal coach?
"Tijdens een workshop werk ik met groepen, als personal coach één op één. Tijdens workshops ontvang ik mensen die iets ingrijpend hebben meegemaakt of willen veranderen, mensen die aan zichzelf willen werken. Ook tijdens workshops werk ik dikwijls met singles die graag een partner willen. Maar ik werk ook met cliënten die bijvoorbeeld een scheiding achter de rug hebben. Een scheiding is vaak een heel ingrijpende gebeurtenis en heeft invloed op het zelfbeeld van mensen. De cliënt en ik werken samen om daar verandering in te brengen. Tijdens mijn werk als personal coach maak ik onder meer gebruik van mijn persoonlijke ervaringen, maar ook indien nodig en gewenst van technieken als mindcontrol, hypnose en mediatie."

Voor meer informatie kan de website www.ingridrering.nl worden bezocht.

In het boek 'Weer boven water' beschrijft Ingrid hoe zij sterker uit een loodzware periode in haar leven kwam.