Lijn 9 gaat niet meer voor- of achteruit.
Lijn 9 gaat niet meer voor- of achteruit. Foto: Oscar Borghardt

12 uur zonder stroom

DIEMEN - Dinsdagavond 21 juni 20.15 uur. In veel huizen in Diemen valt de stroom uit. Later op de avond gebeurt dat in nog meer woningen. Netwerkbeheerder Liander denkt dat de storing twee uur gaat duren. Niet zo heel erg, het blijft lang licht op deze langste dag van het jaar en met kaarsjes is het nog gezellig ook. Al moeten voetballiefhebbers natuurlijk wel de wedstrijden van het EK in Frankrijk op televisie missen. Het zou nog veel erger worden.

25.000 woningen en bedrijven zaten zonder stroom. Trams vielen midden op straat stil, verkeerslichten vielen uit, mensen raakten opgesloten in de lift. De inschatting van Liander dat de storing met twee uur verholpen zou zijn, bleek al snel te optimistisch en werd bijgesteld naar 01.00 uur 's nachts. Ook dat werd niet gehaald. In de loop van de nacht ging weliswaar in steeds meer huizen in Diemen het licht weer aan, maar de laatste woningen hadden woensdagochtend rond 08.20 uur pas weer stroom. Het probleem zat in een schakelstation aan de Venserweg. Toen de monteur van Liander daar aankwam zag hij rook uit het huisje komen en schakelde de brandweer in. Er woedde kort een brand. Pas rond een uur of 2 konden de monteurs eindelijk aan de slag om het probleem te verhelpen.

"Heb alles uit mijn vriezer moeten weggooien", is een van de reacties op Facebook. Een lichtpuntje: Liander geeft een vergoeding voor storingen die langer dan vier uur duren.

Burgemeester Erik Boog zat in een vergadering in de B en W-kamer toen hij van de storing hoorde. "Op dat moment was er in het gemeentehuis nog geen storing, maar tien minuten later ging de noodstroomvoorziening aan, de B en W kamer is namelijk ook de crisiskamer. Op weg naar huis zag ik een stilgevallen tram weggesleept worden."

Wat doet de burgemeester in zo'n geval? "In eerste instantie word ik geïnformeerd door de hulpdiensten en stemmen we af wat er operationeel noodzakelijk is. Toen de storing steeds langer zou duren, zijn de hulpdiensten in overleg geweest in de Stopera om een strategie uit te zetten, vooral voor het verkeer, maar zelf hoefde ik daar niet heen. Ik ben wel de hele nacht geïnformeerd door de piketdiensten." De brandweer was druk met het bestrijden van het brandje in het schakelstation van Liander en het bevrijden van mensen die in liften opgesloten zaten. Op straat veel politie om extra toezicht te houden. Een peloton van de ME stond standby in Diemen en Amsterdam Zuid-oost. Verkeerslichten werkten niet en de spoorbomen van de spoorwegovergang waren ook uitgevallen dus moesten verkeersregelaars er voor zorgen dat treinen er stapvoets voorbij konden. "Bij Berkenstede en De Diem hielden we extra in de gaten of de noodstroomvoorziening wel goed werkte, daar kan niets uitvallen."

Boog kijkt opgelucht terug. "Er zijn geen incidenten geweest. Wel bleef het beloofde vervangend busvervoer deels uit. Dat ga ik uitzoeken. We leren altijd van dit soort incidenten."