Afbeelding

Koninklijke zaken in Diemen

In 1953 kregen alle leden van het gezin Van Lippe-Biesterveld ieder een eigen straatnaam in Diemen. Juliana een plantsoen, Bernhard en Beatrix een laan en Irene, Margriet en Marijke een straat. Verschil moet er wezen. Ook toen Marijke zich op 16-jarige leeftijd Christina ging noemen, bleef het de Prinses Marijkestraat.

In 1956 kreeg Wilhelmina eindelijk haar straatnaam terug die de Duitse bezetter haar in de oorlog had ontnomen. Vreemd genoeg werd dat in 1956 gewoon Wilhelminaplantsoen. Blijkbaar had de straatnamencommissie moeite met prinsessen op leeftijd. Overigens, haar in 1934 overleden echtgenoot Prins Hendrik mocht van de Duitsers zijn naam blijven ontlenen aan de kade in Diemen-Zuid, die vanaf 1907 dus een dikke honderd jaar de Prins-Hendrikkade heet.

De naam van de sympathieke Prins Claus ontbreekt in het rijtje koninklijke straatnamen in Diemen. Wel was er een link tussen Diemen en Claus & Beatrix toen in 1987 een inwoner van een vervallen en gekraakt boerderijtje in Oud-Diemen een opmerkelijk excuus maakte. Niemand minder dan ex-Provo Hans Tuynman bekende spijt te hebben van de rookbom die op 10 maart 1966 de feestelijke huwelijkstocht in de Raadhuisstraat in Amsterdam in nevelen hulde.