In de middaguren is er ruimte op de velden.
In de middaguren is er ruimte op de velden. Foto: Eric Willemsen

SV Diemen mikt op walking voetbal

DIEMEN - SV Diemen wil volgend seizoen een nieuwe afdeling starten: walking voetbal, een variant van voetbal voor mannen van zestig jaar en ouder. Walking voetbal zal in de middaguren worden gespeeld op de accommodatie van de vereniging op Sportpark De Diemen

SV Diemen bracht walking voetbal tijdens de sportmarkt van het Loswalfestival onder de aandacht van de inwoners van Diemen. Walking voetbal is een initiatief van de KNVB en de Eredivisie. De achterliggende gedachte is dat steeds meer mensen tot op hoge leeftijd willen bewegen. Het voetbal voor 60-plussers maakt 'een leven lang voetbal' mogelijk. Het is een spelvorm waarbij bewegen en plezier maken met elkaar voorop staan. Het gevolg is dat deelnemers aan walking voetbal niet alleen mentaal, maar ook fysiek fit worden en blijven.

Walking voetbal wordt gespeeld op een veld van 42 bij 21 meter met minigoals en zonder keeper. Rennen met of zonder bal is niet toegestaan, net zo min als het maken van een sliding. De bal mag niet boven heuphoogte worden gespeeld en buitenspel bestaat bij deze tak van voetbal niet. De club neemt eerst een fitheidstest af; indien er twijfel bestaan over de gezondheid van de deelnemer wordt hij doorverwezen naar de huisarts. Walking voetbal heeft niet alleen een positief gevolg voor de senioren die plezier hebben en aan hun fitheid werken, ook de voetbalverenigingen kunnen ervan profiteren. Veel senioren beschikken over veel vrije tijd en zijn wellicht bereid om als vrijwilliger bij hun voetbalclub aan de slag te gaan. Daarnaast zorgen zij ook voor activiteit bij de club op momenten dat het relatief stil is. Zij kunnen na afloop van hun partijtje walking voetbal bijvoorbeeld een glaasje drinken aan de bar in de kantine of een kaartje leggen. De mogelijkheden zijn legio. René Letteboer, voorzitter van SV Diemen: "Als er zich 12 mensen aanmelden kunnen wij van start gaan. Wij hopen dat dit gaat lukken en dat SV Diemen een afdeling walking voetbal krijgt. Wij hebben in de middaguren ruimte op onze velden en hopen dat wij de senioren nauw bij de club kunnen betrekken. Het zou inderdaad mooi zijn als de mensen die walking voetbal spelen ook als vrijwilliger bij SV Diemen aan de slag willen gaan."