Altijd veel sfeer tijdens Avondvierdaagse.
Altijd veel sfeer tijdens Avondvierdaagse. Foto: Trudy Kroese

Vier dagen wandelen door Diemen

DIEMEN - De Avondvierdaagse van Diemen wordt dit jaar van dinsdag 28 juni tot en met vrijdag 1 juli gehouden. Net als tijdens voorgaande edities zijn start en finish elke avond voor horecazaak Het Wapen van Diemen in Diemen-Zuid.

Natasha Verheij van Het Wapen van Diemen en lid van de Stichting Diemense Avondvierdaagse blikt vooruit op het evenement. "De deelnemers lopen elke dag tussen 18.00 uur en 20.30 uur door Diemen. Zij kunnen kiezen om vijf of tien kilometer per dag te lopen. Mensen met kleine kinderen lopen vaak de vijf kilometer. Er wordt vanaf diverse plekken bij Het Wapen van Diemen gestart en elke groep loopt een andere route. Het voordeel is dat er relatief kleine groepen op een route lopen en dat de deelnemers elke avond door een ander stuk van Diemen en de directe omgeving wandelen. Dit maakt het gevarieerder voor de deelnemers. Vrijdag 1 juli is er een feestelijke slotavond. De deelnemers arriveren dan bij de finish voor Het Wapen van Diemen en ontvangen een medaille. Dweilorkest De Neuteblazers uit Diemen wacht de wandelaars op bij de Diemerbrug en begeleidt hen met muziek naar de finish. Die avond is er ook een optreden van Niels Bode."
Stichting Diemense Avondvierdaagse heeft een drukke periode achter de rug. "Tot en met vorig jaar werd de Avondvierdaagse georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Wandelbond (KNWB). De bond heeft echter de regionale afdelingen opgeheven en verstrekt geen financiƫle bijdrage meer voor de organisatie van de Avondvierdaagse. Stichting Diemense Avondvierdaagse ontvangt nu een bijdrage van de gemeente Diemen. De kosten voor het organiseren van de Avondvierdaagse zijn in de loop der jaren hoger geworden. Wij hebben steeds meer uitgaven, bijvoorbeeld voor het inhuren van verkeersregelaars die ervoor zorgen dat de deelnemers op kruispunten en andere drukke plekken in Diemen veilig kunnen oversteken. Het gevolg hiervan is dat wij dit jaar het inschrijfgeld hebben moeten verhogen van 4 euro naar 5,50 euro per deelnemer. Dat is jammer, maar wij hadden geen andere keuze", aldus Natasha Verheij.

De Avondvierdaagse van Diemen is een populair evenement met deelnemers van jong tot oud. Er doen elk jaar ook veel gezinnen aan het loopfestijn mee. Oma's en opa' s die met hun kleinkinderen meelopen vormen geen uitzondering. Daarnaast lopen er ook veel leerlingen van basisscholen uit Diemen mee, dikwijls met hun leraren. Zij lopen als groep en zijn meestal herkenbaar aan een T-shirt met daarop de naam van hun school en een vlag van de school. De Avondvierdaagse in Diemen trekt niet alleen veel deelnemers uit de gemeente zelf. Doorgaans doen er ook veel liefhebbers uit plaatsen in de regio mee. Vorig jaar maakten ook scholen uit Amsterdam onderdeel uit van het deelnemersveld. Leerlingen vertelden toen dat zij het parcours van de Avondvierdaagse van Diemen leuker en mooier vinden dan dat in Amsterdam.

In Het Wapen van Diemen zijn begin juni twee avonden gehouden waar deelnemers zich konden inschrijven. Deelnemers kunnen zich nog via internet inschrijven: stichtingdiemenseavond4daagse@hotmail.com. Wandelaars kunnen zich ook op de eerste avond inschrijven. Maar dan betalen zij een euro meer: 6,50 euro.