Ruud Grondel (links) en Lex Scholten voor de Brede Hoed. Voor beide wethouders een belangrijk project.
Ruud Grondel (links) en Lex Scholten voor de Brede Hoed. Voor beide wethouders een belangrijk project. Foto: Trudy Kroese

Lex Scholten

"Wil je een project goed doen, dan moet je ervan houden'

Lex Scholten, geboren in Amsterdam in 1954, woont sinds 1978 in Diemen. Na HEAO bedrijfseconomie ging hij aan het werk op Schiphol en begon hij een studie bestuurswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. "Gewoon omdat ik het leuk vond, niet omdat ik ambitie had voor politiek, zeker in die tijd niet." Scholten werkte daarna bij woningbouwverenigingen in Amsterdam en had een eigen consultancybedrijf toen hij in 2005 door de PvdA werd gevraagd voor het wethouderschap. "Ik was al heel lang lid van de PvdA, in de jaren 80 ook een aantal jaren als voorzitter van PvdA Diemen. Ik geloof nog steeds in slogan van Joop den Uyl: 'Een eerlijke verdeling van kennis, inkomen en macht'. Ik had wel het idee dat ik hier iets kon doen."

Nooit overwogen om verder te gaan?
"Landelijke politiek of provinciaal? Geen haar op mijn hoofd. Het is leuk om aan de groei en ontwikkeling van je gemeente mee te werken, je weet waar je het over hebt en kent de mensen. Je ziet sneller resultaat en kunt sneller knopen doorhakken, ook al kosten sommige dingen heel veel tijd natuurlijk. Zo'n spooronderdoorgang bijvoorbeeld, dan moet je geduld hebben. Met kleine stapjes de financiering rond krijgen."

Toch doe je het nooit voor iedereen goed.
"Je hebt droom en werkelijkheid en je moet proberen die twee zo goed mogelijk op elkaar te laten lijken. Dat is het permanente dilemma van lokale politiek: belangen van omwonenden en gebruikers tegenover het algemeen belang. Als persoon is het lastig dat je het niet voor iedereen goed kan doen. Maar wij moeten, samen met de raad, alle belangen afwegen en dan een besluit nemen. Dat kan ik altijd wel uitleggen en dat doe ik graag. Het aardige van Diemen is dat mensen fatsoenlijk en vriendelijk blijven. Soms zijn ze een beetje boos maar dat gaat ook wel weer snel over."

Soms moet een wethouder zomaar ineens stoppen, zoals je SP-collega Maïta van der Mark begin dit jaar.
"Dat weet je van tevoren, dat hoort bij het vak, ongeveer een derde van de wethouders maakt de periode niet af. Tegen mij is wel eens motie van wantrouwen ingediend, hoor. Maar niet aangenomen."

Jij hebt financiën in je portefeuille. Ingewikkeld?
"Nee niet ingewikkeld, keuzes maken is soms lastig, maar dat is niet alleen voorbehouden aan de wethouder financiën. Van een tekort kun je heel hard schrikken en enorm gaan bezuinigen, of een beetje passend beleid voeren. Kijken of we meer inkomsten kunnen krijgen, niet alleen door belastingen te verhogen maar ook door meer inwoners trekken bijvoorbeeld. De groei van Diemen gaat nu wel heel voorspoedig, dan ben je ook in staat om allerlei voorzieningen als een zwembad en bibliotheek in stand te houden."

Welke projecten liggen je het meest na aan het hart?
"Alle projecten liggen me na aan het hart. Wil je een project goed doen, dan moet je ervan houden. De Brede HOED was een belangrijk project, het ziet er goed uit en is ook uitermate geschikt bij de nieuwe taken in het sociaal domein. En de spooronderdoorgang, het duurt nog wel vier jaar voor hij er is, niet in deze termijn dus, maar het is belangrijk dat die er nu komt en ook nog op een manier die ik mooi vind."

Wat hoop je nog dat gerealiseerd is voor 2018?
"Goede afspraken voor 500 woningen erbij in de sociale woningbouw. Het zou ook mooi zijn als er een oplossing is voor het pand op de hoek van de Arent Krijtsstraat, woningbouw op de plek van het oude postkantoor, betere verbindingen in Diemen-Zuid en betere fietsroutes tussen Holland Park en Diemen-Centrum."

Holland Park is een project waar je heel trots op zult zijn.
"Als wethouder ben ik tevreden en als gemeente moeten we trots zijn. Het is een uniek project. We zijn er erg lang mee bezig geweest, vanaf 2007 al. Als je het over geduld hebt... We hadden ineens de markt mee en toen ging het heel snel. Het aardige van de gemeente Diemen is dat het hier ook sneller kan, maar we zitten nu wel op topsnelheid."

Ben je in 2018 weer beschikbaar?
" In 2018 ben ik 12 jaar wethouder, dat is best wel lang. Het hangt van veel factoren af: hoe verlopen de verkiezingen, vind ik het nog leuk, én vinden anderen het leuk als ik het nog een keer doe. Ik vind het nu na 10 jaar nog steeds hartstikke leuk om wethouder te zijn. In het begin dacht ik; ik doe dat vier jaar. Maar in vier jaar maak je weinig af. De PvdA doet het in Diemen bij verkiezingen altijd wat beter dan gemiddeld landelijk. Mensen hebben blijkbaar ook wel een positief beeld van het bestuur en van de PvdA in Diemen. Daar werk je zelf ook aan."

Ruud Grondel:

'De decentralisaties gaven mij nieuwe energie'

Ruud Grondel werd in 1952 in Den Haag geboren en kwam op zijn 18e naar Amsterdam om politicologie te gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam. "Ik koos deze hele brede studie want ik kon niet goed kiezen, maar het was niet de bedoeling om er minister mee te worden. In die tijd was ik ook een wereldverbeteraar. Ik wierp me volop in de studentenbeweging en de strijd om het collegegeld, de Vietnambeweging, onafhankelijkheid voor Suriname." Na een stage bij de gemeente Haarlem wist Grondel dat hij ambtenaar wilde worden. "Als een bestuurder geen ambtenaren heeft die het willen, bereik je niks." Voor GroenLinks, waar hij vanaf het begin actief betrokken was, werd opgericht was Grondel nooit lid van een politieke partij, omdat hij zich bij geen enkele partij helemaal thuis voelde. Al een jaar na de oprichting in 1990 werd hij, door een onverwacht grote zetelwinst in Amsterdam, wethouder in stadsdeel Westerpark en acht jaar later in Amsterdam. "Na zes maanden besefte ik: hier ben ik mijn hele leven voor opgeleid." Na een collegebreuk in Amsterdam was Grondel nog een jaar raadslid en werd toen gevraagd om wethouder te worden in Haarlem. Vier jaar later was er geen plek meer voor GroenLinks in het Haarlemse college en toen belden ze uit Diemen.

"GroenLinks had twee zetels en kwam in de coalitie met de PvdA en de VVD. Ik heb er wel over nagedacht, Diemen was veel kleiner dan Haarlem en zeker Amsterdam. Maar het voordeel is dat je veel dichter op de mensen staat en hier ook tijd hebt om je met andere niveaus te bemoeien." Grondel is actief in heel diverse regionale en landelijke organisaties. "Bijvoorbeeld in de Vereniging Nederlandse Gemeenten waar ik de belangen van Diemen kan behartigen. Ik had alleen geen idee dat ik zo lang in Diemen zou blijven. Toch, één periode is te kort om alles te realiseren wat je wilt. Ik realiseerde me deze week nog toen ik bij de officiële opening van Landlust was, waar al sinds 2007 aan gewerkt is, dat dat het voordeel is van zo lang wethouder zijn. Je maakt ook dingen af, en opent niet alleen projecten waar je voorganger mee begonnen is. Maar vaak is de energie na een jaar of zes wel op. Voor mij boden de decentralisaties een unieke situatie. Dat wilde ik heel goed over de finish krijgen in Diemen, maximaal gebruik maken van schaal van Diemen en van netwerken waar ik in zit."

Is het wethouderschap nog steeds leuk? Het is nooit zeker dat je vier jaar kunt blijven.
"Ik heb me hier zeer vermaakt als wethouder, voor mezelf was dit de leukste periode. Door mijn ervaring ben ik nu iets relaxter en het is zo leuk om met een gemotiveerd ambtelijk apparaat te werken. We hebben mazzel dat we hier nu zoveel kwaliteit hebben, ik durf wel te zeggen door tien jaar stabiel bestuur. Ik heb het zelf in Amsterdam meegemaakt dat ik eerder moest stoppen. Dat is heel raar, maar het hoort erbij. Wat ik leuk vind aan wethouder zijn is het goed analyseren van een probleem en draagvlak vinden, dus geduld hebben vaak. Je moet een heel dikke huid hebben, maar ik besef dat mensen boos zijn op de functie. Ik ben ook actievoerder geweest, ik weet ook hoe dat voelt. Als je het goed uitlegt gaat het meestal wel goed."

Nooit overwogen om het hogerop te proberen?
"Ik heb het wel eens geprobeerd om in de Tweede Kamer te komen, maar GroenLinks leidt aan een overmaat aan talent en een gebrek aan zetels. Diemen is bovendien ontzettend leuk omdat het politieke spel minder mediagestuurd is, je kunt het met de raad en de bevolking hebben over dingen die ertoe doen."

Op welke projecten ben je trots?
"De manier waarop we in Diemen de decentralisaties hebben uitgevoerd. Beleidsvelden bij elkaar brengen, met ambtenaren en het maatschappelijk middenveld. De korte lijnen met hulpinstellingen, ik ben er heel trots op dat we dat hebben, net als de Brede Hoed. Materieel gezien ben ik heel trots op de brede scholen, de Noorderbreedte was een ongelooflijk ingewikkeld proces, nu is het echt een voorbeeldschool voor Nederland."

Wat hoop je dat nog gerealiseerd is voor 2018?
"Ik hoop dat we de woningbouwproductie op gang houden en daarbinnen sociale woningbouw. En de kwaliteit van de groene leefomgeving op peil houden; Diemen is groener dan mensen denken en dat is veel waard. Het Diemerbos is nog steeds mijn kindje, maar ook een zorgenkindje. We moeten zorgen dat we daar een veilige financiering voor krijgen. De decentralisaties wil ik tot een echt succes maken, door een samenwerkend netwerk van professionals. Ten slotte hoop ik echt op een enorme klapper met zonnepanelen in Diemen."

In 2018 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen, ben je weer beschikbaar dan?
"Ik beslis pas een half jaar van tevoren, maar de kans wordt kleiner. Ik ben nu 63, in juni 2018 valt mijn pensioendatum."

Ruud Grondel in de klas.
Lex Scholten op de speelplaats.