Plv-directeur Marjolijn Sonnema van het ministerie tekende in Diemen de bestuursovereenkomst.
Plv-directeur Marjolijn Sonnema van het ministerie tekende in Diemen de bestuursovereenkomst. Foto: Trudy Kroese

Spooronderdoorgang centrum stap dichterbij

DIEMEN - Nog geen 5 minuten stonden ze er maandagmiddag, en de spoorbomen op de spoorwegovergang in Diemen-Centrum gingen al voor de tweede keer dicht. Het onderstreepte nog maar eens het belang van de bestuursovereenkomst voor een spooronderdoorgang tussen het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de gemeente Diemen die net daarvoor in het gemeentehuis was ondertekend.

Wethouder Lex Scholten en Marjolijn Sonnema, plaatsvervangend Directeur Generaal directie Bereikbaarheid van het ministerie Infrastructuur en Milieu, tekenden de bestuursovereenkomst. Met de spooronderdoorgang verdwijnt niet alleen een stevig obstakel in de belangrijke verbinding tussen Diemen-Noord en de rest van Diemen. Ook verbetert de veiligheid rondom de spoorkruising en de bereikbaarheid van de perrons. Bovendien krijgen het treinverkeer, het busverkeer en de nood- en hulpdiensten ongehinderd doorgang zonder verstoringen.

Sonnema vertelde dat het project een van de overwegen is die nu worden aangepakt in het Landelijk Verbeterprogramma Overwegen (LVO). Het rijk draagt 50% van de kosten, totaal 30 miljoen euro, bij. De andere helft wordt via de gemeente Diemen bijgedragen. Daarvoor kan de gemeente een beroep doen op bijdragen van de Stadsregio Amsterdam (6 miljoen) en van de provincie Noord-Holland via het project OV SAAL (7,5 miljoen). "De spooronderdoorgang in Diemen draagt bij aan de doorstroming van het verkeer en de verbetering van de veiligheid. Dit project is in alle opzichten een grote stap vooruit", zei Sonnema.
Zorgenkind
In de landelijke risicoranking die Prorail bijhoudt voor overwegen staat de Diemense overweg al jaren in de top 5, aldus regiodirecteur Cees de Vries van Prorail, dat het project zal uitvoeren. "Deze weg is al jaren ons zorgenkind."

Hij memoreerde het voorval van enkele jaren geleden waarbij een meisje met haar fiets tussen de dichtgaande spoorbomen raakte, terwijl haar moeder nog achter een spoorboom stond. Het incident liep goed af maar was wel een impuls om maatregelen te nemen om de overgang te versmallen en uiteindelijk tot deze onderdoorgang te komen, vertelde hij.

Lees verder op pagina 3