Saskia Kaptijn, Anna Meijer, Marjon Meijer, Pieter Kroon en Elsje Kaptijn.
Saskia Kaptijn, Anna Meijer, Marjon Meijer, Pieter Kroon en Elsje Kaptijn.

Vivos blijft inwoners van Nandaime steunen

DIEMEN - De vereniging voor ontwikkelingssamenwerking VIVOS zet zich al bijna 30 jaar in voor projecten in het plaatsje Nandaime in Nicaragua. VIVOS heeft een vriendschapsband met Nandaime. Saskia Kaptijn, voorzitter van VIVOS, vertelt over de laatste ontwikkelingen.

Het bestuur van VIVOS bestaat behalve uit Saskia Kaptijn uit haar zus Elsje Kaptijn, Anna Meijer, haar moeder Marjon Meijer, Pieter Kroon en Ricardo Garcia Triviñho. Saskia Kaptijn: "We hebben recent een project voltooid. VIVOS heeft er aan bijgedragen dat er in Monte Grande in de gemeente Nandaime een multifunctioneel buurtgebouw is gebouwd. In het gebouw is een peuterspeelzaal gevestigd. In Nicaragua betaalt de staat wel voor schoolgebouwen voor leerlingen die naar de basisschool gaan, maar niet voor peuters. De peuters deden tot voor kort activiteiten in de buitenlucht. Als het slecht weer was gingen die niet door. Het is de bedoeling dat er ook andere activiteiten in het gebouw gaan plaatsvinden. Dan kun je denken aan moeders die spullen gaan maken van materiaal dat gerecycled wordt, het geven van voorlichting op allerlei terreinen en het houden van vergaderingen. Het is misschien ook mogelijk om naast het gebouw moestuintjes te houden. Dit hebben we ook gezien in een vorig soortgelijk project: La Chipopa. Hier creëerde de gemeenschap zelf nieuwe functies voor het gebouw. Dit proberen wij, als VIVOS, juist te stimuleren." VIVOS stelde geïnteresseerden vorig jaar voor om een keuze te maken uit diverse projecten. Dit werd via de Facebookpagina van de vereniging gedaan. Het huidige project Monte Grande kreeg de voorkeur. "Het gebouw heeft 12.000 euro gekost. Wij hebben dit bedrag bij elkaar gekregen via giften en acties die wij georganiseerd hebben. Wij hebben bijvoorbeeld op de markt van het Diemer Festijn gestaan en bij TIW-Survivors. Daar hebben wij een succesvolle bingo georganiseerd."

Muurschildering
De gemeente verdubbelt al jaren de opbrengst van de acties van VIVOS. Dit is ook voor het laatste project gebeurd. "Wij zijn met de gemeente aan het praten over een subsidieregeling. Dat zou tot gevolg hebben dat wij het geld vooraf krijgen in plaats van achteraf. Dat kan ons helpen met het organiseren van grotere evenementen. De gemeente vindt het belangrijk dat VIVOS voor bewustwording zorgt en dat inwoners van Diemen informatie krijgen over ontwikkelingswerk. Wij hopen dat kunstenares Soraya Moncada Abel in het najaar weer naar Diemen komt om een aantal muurschilderingen te maken. Het viaduct op de Muiderstraatweg bij de kinderboerderij lijkt ons bijvoorbeeld een goede plaats voor een muurschildering. Inwoners van Diemen kunnen ideeën aandragen via Facebook en via ons emailadres." VIVOS werd op 1 december 1986 opgericht en bestaat dus bijna dertig jaar. "Dertig jaar geleden was er meer aandacht voor ontwikkelingswerk in Nicaragua dan nu. Daar was toen een burgeroorlog aan de gang en veel mensen volgden het nieuws over Nicaragua." VIVOS bereidt zich voor op een volgend project voor Nandaime. Deze initiatieven worden voorgedragen door een contactpersoon in Nandaime. VIVOS kijkt vervolgens wat financieel mogelijk is en start daarna met acties om het project mogelijk te maken. VIVOS probeert regelmatig de aandacht op ontwikkelingswerk te vestigen. Leden verkochten tijdens het Loswalfestival planten. Hiervoor was medewerking verleend door kwekerij Van der Wurff in Weesp. Ook tijdens het Diemer Festijn zal VIVOS weer aanwezig zijn. VIVOS telt op dit moment zo'n tien actieve leden. De vereniging is op zoek naar mensen die zich voor de vereniging willen inzetten, zij kunnen een mail sturen naar: info@VIVOS.nl.

Vivos tijdens een actie bij TIW-Survivors.