Leden van TTVD trainen in de sportzaal.
Leden van TTVD trainen in de sportzaal. Foto: Trudy Kroese

Aantal jeugdleden van TTVD groeit

DIEMEN - Tafeltennisvereniging Diemen (TTVD) heeft donderdag het 65-jarig bestaan gevierd. Op het terrein van Sportcentrum Wethouder F.B. Duran was er een barbecue voor alle leden.

De tafeltennisvereniging heeft een rijke historie. De vereniging werd in 1951 opgericht en telt momenteel zo'n 80 leden, van wie er 30 in de jeugd uitkomen. Thuisbasis van de vereniging is Sportcentrum Wethouder F.B. Duran. De speelavond is op donderdag. De jeugd speelt dan tussen 18.00 en 20.00 uur en de senioren van 20.00 tot 23.00 uur.

Ben Grajer is voorzitter van de tafeltennisvereniging. Hij werd zo'n twintig jaar geleden lid van de vereniging in Diemen. "Ik heb weinig met sport, maar wilde iets gaan doen om in conditie te blijven. Ik woon in Amsterdam Zuidoost en ben via een vriend die in Diemen woont bij TTVD terecht gekomen. Ik ben nooit meer weggegaan."

Hoewel veel tafeltennisverenigingen in Nederland kampen met een afname van het aantal leden is Grajer tevreden over de ontwikkelingen bij TTVD. "Wij hebben ongeveer dertig jeugdleden en organiseren veel activiteiten om meer jongeren aan te trekken. Leerlingen van alle basisscholen in Diemen en Duivendrecht krijgen al vijf jaar lang elk schooljaar een introductieles (clinic) die door ons wordt verzorgd. Zij maken dan kennis met tafeltennis. Daarnaast worden in samenwerking met de Stichting Welzijn Diemen, met veel succes, naschoolse tafeltennislessen aangeboden. Door al die activiteiten hebben wij er een flink aantal nieuwe jeugdleden bij gekregen. Wij hopen dat er nog meer jongeren lid worden." Het bestuur van de tafeltennisvereniging kijkt ook over de gemeentegrenzen van Diemen. In IJburg is een afdeling van TTVD opgericht. Bij die afdeling speelt een tiental kinderen op proef en zijn er inmiddels zeven vaste jeugdleden onder de naam Team IJburg. Zij spelen elke vrijdag van vier tot zes uur in de gymzaal van de school Laterna Magica in IJburg.

Tafeltennisvereniging Diemen is een club waar de leden zowel recreatief als in competitieverband kunnen spelen. Bij de senioren spelen zes teams in de competitie. Die teams doen mee aan de regionale competitie. Het beste team speelt in de tweede klasse. Er zijn 5 jeugdteams waarvan het eerste jeugdteam aan de landelijke competitie deelneemt. Het bestuur en de leden van TTVD zouden graag over een eigen accommodatie beschikken. "Wij huren een zaal in het sportcentrum, maar kunnen hier niet altijd terecht. Men wil meerdere keren per week kunnen trainen. En in de zomer is het sportcentrum ook altijd een aantal weken dicht. Het zou mooi zijn als wij over een eigen clubgebouw zouden kunnen beschikken. Dat zou goed voor de groei en bloei van de club zijn."

Ben Grajer speelt nu een jaar of twintig tafeltennis. Hij is gegrepen door de sport: "Tafeltennis is een aantrekkelijke sport. Ik vind het een voordeel dat het geen contactsport is. Als je tafeltennist gebruik je al je spieren en het is heel goed voor je oog-handcoördinatie. Het is een sport die je tot op hoge leeftijd kunt beoefenen. Het is ook een sport die geschikt is voor mensen die in een rolstoel zitten. Techniek en ervaring zijn zeer belangrijk. Een ervaren tafeltennisser die in een rolstoel zit zal het een jonge, onervaren en fitte tafeltennisser in veel gevallen heel moeilijk kunnen maken."

Tafeltennisvereniging wil graag een eigen accommodatie