Gerda van der Wal op het plein voor De Octopus.
Gerda van der Wal op het plein voor De Octopus. Foto: Trudy Kroese

Juf Gerda neemt afscheid van
De Octopus

DIEMEN - Gerda van der Wal (63) geeft op vrijdag 15 juli haar laatste les aan de groepen 1 en 2 van brede school De Octopus. Zij gaat, na 45 jaar werken in het onderwijs waarvan 43 jaar op scholen in Diemen, met prepensioen. Op vrijdag 8 juli is er een afscheidsreceptie voor de vertrekkende lerares. Zij blikt terug op een mooie periode in het onderwijs.

Gerda van der Wal groeide op in Marknesse in de Noordoostpolder. Toen zij een jaar of dertien was wist zij al dat zij kleuterleidster wilde worden. Na de MMS (Middelbare Meisjesschool) voltooide zij in Zwolle de opleiding voor kleuterleidster. "Het was toen niet makkelijk om een baan in het onderwijs te vinden. De werkgelegenheid in het onderwijs is door de jaren heen altijd op en neer gegaan. Ik kreeg na mijn opleiding een tijdelijke baan voor twee jaar op een kleuterschool in Arnhem en ben daarna verder gaan zoeken. Ik wilde graag naar Amsterdam, want daar woonde een deel van mijn familie."

Fusie
Zij kreeg een baan bij de kleuterschool Diemelotje die in een gebouw naast de Henry Dunantschool was gevestigd. Vanaf 1985 gaf Gerda les aan de kleuters van die school. Na de fusie van de Burgemeester Dallingaschool met de Henry Dunantschool ontstond in 1990 De Octopus. Vanaf dat moment gaf zij daar les aan de groepen 1 en 2. "Ik heb ook andere groepen lesgegeven, maar mijn liefde ligt bij de kleuters."

Gerda heeft de afgelopen 43 jaar in Diemen ongeveer 1000 kinderen in de klas gehad, heeft zij berekend. Ook de kinderen van oud-leerlingen. "De dochter van Paul Kist, de voormalige directeur van De Octopus, zat bij mij in de klas. Die trouwde later met een jongetje uit dezelfde klas. Zij kregen een zoontje die ook weer in mijn groep kwam."

Wat is het verschil tussen de kinderen van toen en nu?
"De kinderen van nu zijn in wezen hetzelfde als vroeger. Alleen is hun gedrag soms anders. Ze kijken meer televisie dan vroeger, doen van alles met de computer en ze krijgen daardoor veel prikkels. Sommige kinderen worden er druk van en hebben moeite om zich te concentreren. Ze zien ook programma's op de tv die ze eigenlijk niet goed begrijpen en bedenken daar dan een eigen verhaal bij. Ik heb in de klas ook te maken met verschillende culturen. Dat vind ik heel leuk. Verder zijn er meer scheidingen dan vroeger. Kinderen reageren daar verschillend op. De een wordt drukker, de ander juist stiller. Ik houd die kinderen altijd extra in de gaten."

Is het vak van lerares veranderd?
"Vroeger was je na afloop van de laatste les klaar en kon je naar huis gaan. Tegenwoordig heb je er als leerkracht veel taken bij: vergaderingen, cursussen, overleg met ouders die veel meer bij de school betrokken worden dan vroeger. Wij zijn veel tijd kwijt aan de administratieve rompslomp. Ja, het is inderdaad zo dat er veel vrouwen in het onderwijs werken. Ik vind het belangrijk dat er ook mannen voor de klas staan. Gelukkig hebben wij bij De Octopus drie leraren."

Wat voor type lerares ben je?
''Ik heb geen moeite om orde te houden. De kinderen weten bij mij waar zij aan toe zijn. Ik geef de kinderen vrijheid, maar stel ook duidelijke grenzen. Ik ben ervan overtuigd dat kinderen regels nodig hebben. Kinderen spreken mij wel anders aan. Vroeger noemden ze me Juf van der Wal, dat is in de loop der jaren Juf Gerda geworden. Maar dat is niet zo belangrijk."

Waarom ga je met pre-pensioen?
"Ik ben gezond en vind het werk nog leuk. Maar het lesgeven, met alle bijkomende taken, is veeleisend geworden. Voor mij een goed moment om weg te gaan. Ik maak ook plaats voor een jongere leerkracht. Maar ik zal het lesgeven aan de kinderen missen. Andere zaken zoals het vele administratieve werk niet."

Wat ga je na 15 juli doen?
"Ik ben door mijn drukke baan aan veel dingen niet toegekomen. Ik verheug me erop om meer te lezen en te fietsen. Ik heb zin om allerlei leuke plekken in Amsterdam te gaan ontdekken en ook meer naar theater en musea te gaan."

Juf Gerda en de kinderen in Oranje-stemming. Dit jaar helaas niet.
'Ik zal het lesgeven aan de kinderen missen.'