Bas van Mil, Ankie Saan, Ingrid Moehring, Cees en Bas van Swieten.
Bas van Mil, Ankie Saan, Ingrid Moehring, Cees en Bas van Swieten. Foto: Trudy Kroese

Kunstproject wordt gewaardeerd

DIEMEN - Het kunstproject op de Schapenweide van Oud Diemen is vrijdagmiddag officieel geopend. De opening werd verricht door ambtenaar Bas van Mil en bewoonsters Ingrid Moehring en Ankie Saan.

Op het stukje gras op de hoek van de Diemerpolderweg en de Vogelweg, dat ook wel de Schapenweide wordt genoemd, staat sinds enkele weken een kudde schapen. Het betreft schapen die bestaan uit graniet en een kop die van metaal is gemaakt.

John Arzbach, voorzitter van de Stichting Oud Diemen, schetste de historie van het stukje groen dat vlak tegenover brede school Noorderbreedte ligt. Hij vertelde dat de eerste bewoners al in 1993 met de toenmalige burgemeester Bob de Hon in gesprek gingen over hun wens om op het gras echte schapen te laten grazen. De komst van schapen stond in de brochure voor de verkoop van de woningen in Oud Diemen. Dit bleek echter om meerdere redenen niet mogelijk. Later besloot de gemeente om op de hoek van de Schapenweide een tijdelijk gebouw van kinderdagverblijf De Kinderkorf te plaatsen. Het plaatsen van het oranje gebouw stuitte op verzet van de bewoners. Het gebouw zou er aanvankelijk vijf jaar blijven staan, maar dat werd langer. Het bestuur van de Stichting Oud Diemen en wethouder Lex Scholten gingen rond de tafel zitten en kwamen eruit. De bewoners accepteerden dat het gebouw er langer dan de geplande vijf jaar bleef staan en kregen in ruil daarvoor een budget waarmee zij naar eigen inzicht de openbare ruimte in de buurt mooier kunnen maken. Dit heeft geresulteerd in een nieuw bruggetje, nieuwe lantaarns en het kunstproject dat vrijdag werd onthuld.

John Arzbach maakte vrijdagmiddag tijdens zijn speech duidelijk dat de bewoners zeer te spreken zijn over de samenwerking met de gemeente. Vooral wethouder Lex Scholen en ambtenaren Frank Put (wijkcoƶrdinator) en Bas van Mil kregen complimenten voor hun medewerking. Als blijk van waardering mocht Van Mil samen met Ingrid Moehring en Ankie Saan het kunstproject openen. Dit gebeurde door het 18e schaap te onthullen.

Bewoonsters Ingrid Moehring en Ankie Saan waren de trekkers van het kunstproject. Zij kwamen bij de kunstenaars Cees van Swieten en Bas van Swieten van Van Swieten Kunstobjecten uit. Deze vader en zoon uit Leersum in de provincie Utrecht hebben de 18 schapen onlangs op de Schapenweide geplaatst. De kunstwerken bestaan elk uit een granieten steen met daarop een 'schapenkop' van metaal. De granieten stenen zijn ongeveer 1,5 miljard jaar oud en zijn tijdens de laatste ijstijd vanuit het noorden van Scandinaviƫ naar Denemarken geschoven. De stenen hebben er lang over gedaan om de afstand te overbruggen. Zij verschoven slechts 1,5 meter per jaar.

Tijdens de opening, waarbij veel bewoners en burgemeester Erik Boog aanwezig waren, werd duidelijk dat het kunstproject door veel buurtbewoners en anderen wordt gewaardeerd. Een aantal mensen is al op het verkeerde been gezet en dacht aanvankelijk dat het om echte schapen ging.

Bewoners kregen budget om wijk
fraaier te maken

Oud Diemen is een fraaie buurt met betrokken bewoners die op een prettige manier met elkaar omgaan. Dit werd nog eens duidelijk tijdens de barbecue die na afloop van de onthulling van het kunstproject werd gehouden.