Vrijdagavond laat is het onderzoek van de politie aan de Klipperweg nog in volle gang.
Vrijdagavond laat is het onderzoek van de politie aan de Klipperweg nog in volle gang. Foto: Trudy Kroese

Hoe veilig wonen we hier?

Alweer liquidatie in woonwijk Diemen-Noord

DIEMEN - Alweer een liquidatie in een woonwijk, vrijdagavond. En een schietincident op bedrijventerrein Verrijn Stuart in de vroege ochtend van maandag. Diemen gaat gebukt onder serieuze wildwestpraktijken. Hoe veilig wonen we hier eigenlijk? Burgemeester Erik Boog zegt dat gemeente, politie en justitie er alles aan doen om Diemen-Noord een veilige buurt te laten zijn. "Diemen veiliger maken blijft mijn eerste prioriteit."

De 38-jarige Vincent Jalink werd vrijdagavond bij zijn woning aan de Klipperweg in Diemen-Noord geliquideerd. Jalink werd even na 22.00 uur meerdere keren in zijn auto beschoten, zijn zoontje zat naast hem en bleef ongedeerd. Op straat zakte hij in elkaar. Hij is gereanimeerd en zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, waar hij is overleden. Maandagochtend vroeg werd er vanuit een auto geschoten op de Visseringweg op bedrijventerrein Verrijn Stuart in Diemen-Zuid. Niemand raakte gewond.

Boog ging zaterdag de buurt rond de Klipperweg in om met buurtbewoners te spreken die kort na de liquidatie ter plekke waren: "De bruutheid van de moord heeft natuurlijk grote impact voor de directbetrokkenen en de buurt. Vooral het feit dat het jonge zoontje getuige is geweest van de liquidatie en dat de liquidatie plaatsvond in een woonwijk maakt grote indruk. Veel mensen zijn natuurlijk enorm geschrokken. Bewonderenswaardig vind ik dat buurtbewoners, ondanks de verschrikkelijke taferelen hulp boden, bijvoorbeeld met reanimeren."

De burgemeester vindt dat alle inwoners in Diemen veilig en rustig moeten kunnen wonen in hun eigen buurt. "Over het algemeen kan dat ook goed in Diemen, ook in Diemen-Noord. En hoewel we die veiligheid nooit kunnen garanderen, vind ik wel dat we alle middelen moeten inzetten om in ieder geval de risico's te beperken. Tot nu toe hebben we daar als gemeente nooit goede instrumenten voor gekregen. Er is een wetswijziging in de maak voor een mogelijke screening van huurders, misschien kan dat ons in de toekomst helpen. In Diemen zien dat wij regelmatig dat criminelen woningen huren van particuliere verhuurbedrijven. Ik ga daarom ook met die verhuurders over hun verantwoordelijkheid in gesprek. Ook zij hebben belang bij leefbare en veilige buurten."

Daarnaast mengt Boog zich in de landelijke discussie over de financiƫle middelen voor politie en justitie. Hij pleit voor meer geld voor politie en justitie om echt een vuist te kunnen maken tegen de georganiseerde criminaliteit. "De georganiseerde criminaliteit wordt steeds harder. Het kabinet zou daarom veel meer geld moeten uittrekken voor het veiliger maken van Nederland."

Lees verder op pagina 3.