Voor het huis van Vincent Jalink werden dit weekend bloemen gelegd.
Voor het huis van Vincent Jalink werden dit weekend bloemen gelegd.

Liquidatie Jalink schokt bewoners Diemen-Noord

DIEMEN - De liquidatie van de 38-jarige Vincent Jalink vrijdagavond op de Klipperweg in Diemen-Noord heeft de veiligheid in Diemen opnieuw onder de aandacht gebracht. Diemen heeft de laatste ruim 20 jaar een zeer bedenkelijke reputatie opgebouwd wat betreft afrekeningen in het criminele milieu. Die vonden echter niet alleen in Diemen-Noord plaats, maar ook in andere wijken van de gemeente.

Vrijdagavond even na 22.00 uur. Vincent Jalink en zijn zoontje zitten aan de Klipperweg in zijn Porsche Cayenne. Plotseling klinken er schoten en Jalink wordt getroffen. Hij weet nog uit de auto te komen. Iemand probeert het slachtoffer te reanimeren. Later arriveren de hulpdiensten en Jalink wordt zwaargewond naar een ziekenhuis vervoerd, waar hij later overlijdt. Dat zijn zoontje niet geraakt is, mag een wonder heten, zei een politiewoordvoerder dinsdagavond in het programma 'Opsporing Verzocht'.

Een aantal buurtbewoners heeft de schoten gehoord. "Wij waren in de omgeving en hoorden een aantal harde knallen. Het waren doffe knallen en wij wisten meteen dat die niet van vuurwerk afkomstig waren", aldus een getuige. Bewoners van Diemen-Noord zijn geschokt door de liquidatie. Eind vorig jaar vond er vlak bij de Klipperweg ook al een poging tot liquidatie plaats.

In de afgelopen 20 jaar werden meerdere moorden gepleegd in Diemen die veel mensen schokten. Een selectie: in 1994 werd de Turkse eigenaar (51) van een shoarmazaak in het centrum doodgeschoten. De 37-jarige Brit James Thompson werd in 1995 in zijn woning in Diemen-Zuid door messteken om het leven gebracht. Jean Marcel Meheganoul werd in 1995 vlak bij de Albert Loethoelistraat doodgeschoten. Bekend werd dat hij een voormalige lijfwacht was van Klaas Bruinsma. In 1999 werden een klant (36) en een medewerker (31) van toenmalig eetcafé De Kruidenhof in Diemen-Zuid door kogels om het leven gebracht. In 2004 werd crimineel George Plieger op de Ouddiemerlaan bij het NS-station doodgeschoten. Hij stond met zijn auto te wachten voor de gesloten spoorbomen toen hij onder vuur werd genomen door een man op een motor.

De laatste jaren is het opnieuw flink raak. Op 2 december 2012 werd de crimineel Patrick Brisban voor zijn woning aan de Rietzangerweg in Diemen-Noord doodgeschoten. Op 5 november 2015 werd de 44-jarige Peter R. bij Fregat in Diemen-Noord in zijn auto meerdere keren beschoten met automatische vuurwapens. Hij overleefde de poging tot liquidatie.

Dat zware criminelen Diemen wel als woonplaats kiezen bleek in maart 2009. Toen werd de Italiaanse Maffialeider Giovanni Strangio in een woning in Diemen-Zuid gearresteerd. Hij werd later in Italië tot levenslang veroordeeld wegens zijn aandeel bij een moordpartij in het Duitse Duisburg waarbij zes mensen om het leven kwamen.

Een bewoner van Diemen-Noord liet zaterdag weten dat hij geschokt is door de laatste schietpartij in zijn wijk. "Er zijn in deze buurt diverse schietpartijen geweest. Wat ik erg vond is dat er vorig jaar iemand op klaarlichte dag bij Fregat werd neergeschoten. Veel mensen hebben dat gezien, ook kinderen. Maar ik voel mij nog wel veilig in deze buurt. Het is hier prettig wonen."

'Wij hoorden knallen en wisten meteen dat het geen vuurwerk was'
De Klipperweg vrijdagavond laat.