De herdenking in juni 2014.
De herdenking in juni 2014. Foto: Trudy Kroese

Rustoord maakt zich op voor herdenking

DIEMEN - Op begraafplaats Rustoord vindt op vrijdagavond 10 juni de jaarlijkse herdenking van overledenen plaats. De bijeenkomst duurt van 20.00 tot 21.30 uur. Bestuursleden van Belangenvereniging Begraafplaats Rustoord Ko Oostenrijk (voorzitter) en Marianne Berkelaar (secretaris) vertellen over de herdenking.

Marianne Berkelaar: "De Diemer Harmonie opent de bijeenkomst om 20.00 uur met muziek. Daarna wordt door Pete Pronk en Bette Westera een gedicht voorgedragen en een vertelling gedaan en speelt de Diemer Harmonie nog een keer. Burgemeester Erik Boog zal tijdens de herdenking aanwezig zijn en de bijeenkomst afsluiten. Als het goed weer is wordt de bijeenkomst op de begraafplaats gehouden, bij slecht weer wijken we uit naar de aula op de begraafplaats." De herdenking wordt voor de vijfde keer gehouden en trekt elk jaar meer belangstellenden. Vorig jaar waren er 35 belangstellenden.

Begraafplaats Rustoord ziet er fraai en sfeervol uit. Dat is wel eens anders geweest. De belangenvereniging werd in 1990 opgericht en stoorde zich aan de staat van de begraafplaats. De begraafplaats zag er slecht uit en het onderhoud was ondermaats. Ko Oostenrijk: "In 2010 heeft de gemeente de begraafplaats gekocht van de voormalige eigenaar. De gemeente exploiteert de begraafplaats en zorgt voor het onderhoud. Er is de afgelopen jaren veel achterstallig onderhoud verricht en de begraafplaats ziet er nu mooi uit. De gemeente heeft het begrafenistechnische gedeelte en de administratie uitbesteed aan de Nieuwe Ooster."

Monumentenstatus
Oostenrijk vertelt dat er jaarlijks gemiddeld dertig begrafenissen op Rustoord plaatsvinden. Dit is inclusief de begrafenissen van moslims die op een apart deel van de begraafplaats worden begraven. De faciliteiten zijn uitstekend: er is een fraaie aula en na afloop kan er koffie worden gedronken in de koffiekamer. Belangenvereniging Begraafplaats Rustoord hoopt dat de begraafplaats binnen niet al te lange tijd de status van gemeentemonument krijgt. "De gemeente is daar mee bezig en ik heb begrepen dat het er goed uitziet", aldus Ko Oostenrijk. "Als Rustoord een monument wordt is dat alleen maar goed. Dit garandeert dat het onderhoud ook in de toekomst op peil blijft." Twee begraafplaatsen in Diemen hebben al de status van monument. De Joodse begraafplaats is een rijksmonument, Gedenk te Sterven is een gemeentelijk monument.