Verkenners logeerden vorig jaar in het Diemerbos. Toen nog in een tent, volgend jaar in de blokhut?
Verkenners logeerden vorig jaar in het Diemerbos. Toen nog in een tent, volgend jaar in de blokhut?

'Stuur Scouting Diemen het bos in'

DIEMEN - De eigen plek in het Diemerbos is er al even en de realisatie van de grote wens van Scouting Diemen, een eigen blokhut met een mooie kampvuurkuil, komt steeds dichterbij. Hoog tijd voor een open dag op 5 juni om iedereen te laten zien wat er op die plek in het Diemerbos gaat komen én om samen de eerste schop voor de bouw van de blokhut in de grond te steken; als het aan duovoorzitter van Scouting Diemen Jeroen Saan ligt, wel 100 schoppen. Dan wordt meteen het startsein gegeven voor de actie 'Stuur Scouting Diemen het bos in'.

Een eigen plek voor scouts is niet af zonder een kampvuurkuil. De jeugdleden van Scouting Diemen mochten daarvoor een ontwerp maken. De jury, bestaande uit wethouder Ruud Grondel, oud-voorzitter Gert Oosting, oud-lid en brandweerman Pim van Doorne, boswachter Koen Fousert en Scouting-staflid Fonz, koos het beste ontwerp. Het is het plan van Bryan en Mikal geworden. Een kampvuurkuil, dat is toch gewoon een kuil met een vuurtje? "Ja, dat is wel zo, maar er zijn veel manieren om dat te maken: rond of vierkant, wel of geen podium erbij. De kampvuurkuil is echt de belangrijkste plek voor ons in het bos", legt Jeroen uit. "Het een van de redenen dat we een eigen plek in het bos wilden hebben. We hebben nu ook een mooi clubhuis, maar wel in een woonwijk en een open vuur mag daar niet."

Het project kampvuurkuil zal zo snel mogelijk opgepakt worden, maar ná een ander belangrijk project: het leggen van de fundering voor de blokhut. Dat zullen de scouts als alles meezit deze zomer laten doen. Dat kost natuurlijk een hoop geld, maar dat hebben de leden van Scouting Diemen de afgelopen jaren bij elkaar gespaard uit giften en met verschillende acties. Het begon met een sponsoractie van een bank en door de jaren heen werd onder meer geld verdiend met de verkoop van de befaamde poffertjes tijdens evenementen en de collecte voor Jantje Beton. Vorig jaar was de opbrengst van de Haringparty van Café 't Pandje voor de blokhut. "We hebben veel steun gekregen", vertelt Jeroen. "Als we geen medewerking hadden gekregen van de gemeente was de plek in het bos er niet eens geweest en het ontwerp voor de blokhut wordt ons aangeboden door architect Erik van Dijk. Maar we zijn er nog niet. Daarom starten we de actie 'Stuur Scouting Diemen het bos in'. We zoeken voor de bouw van de blokhut nog hulp in de vorm van financiële bijdragen, wat uren meewerken door handige mensen en materialen. Hout bijvoorbeeld, maar ook elektriciteitsmaterialen, toiletpotten, vloertegels; alles wat je maar in zo'n gebouw nodig hebt." Na de fundering wil de club zo snel mogelijk door. "Acht jaar geleden zeiden we: we hopen dat de blokhut er over vijf jaar staat. Nu hopen we dat de blokhut er volgend jaar zomer is."

Zondag 5 juni kan iedereen die dat wil komen kijken in het Diemerbos. De open middag begint om 14.30 uur. De plek van Scouting Diemen ligt niet ver van de ingang van het bos aan de Muiderstraatweg. Op de open dag is ook de prijsuitreiking voor het winnende ontwerp van de kampvuurkuil.

Jeroen hoopt dat zo veel mogelijk leden, ouders van leden, oud-leden en iedereen die geïnteresseerd is samen de eerste schoppen in de grond komen steken voor de bouw van de blokhut. "Wel even je eigen schep meenemen!"