Michel Stuijt zit nu in het tweede jaar van de opleiding tot timmerman.
Michel Stuijt zit nu in het tweede jaar van de opleiding tot timmerman.

Try-Out voor bouwopleiding bij Bouwmensen Amsterdam

DIEMEN - Klaar op het vmbo of de havo en nog op zoek naar een vervolgopleiding? Misschien is de bouw dan wel iets. Niet echt een richting die veel schoolverlaters aantrekkelijk lijken te vinden, terwijl er wel heel veel vraag is naar bouwlieden.

Het kan verkeren: door de economische crisis was het de afgelopen jaren vrijwel onmogelijk om opleidingsplekken te vinden voor jongeren die in de bouw willen. Maar dat is nu heel anders: bouwbedrijven hebben het weer druk en opleidingsinstituut Bouwmensen Amsterdam kan in augustus maar liefst 40 nieuwe leerlingen plaatsen. Op 30 mei is er een open dag, en jongeren tussen de 16 en 20 jaar die echt willen ervaren hoe werken in de bouw is, kunnen op 11, 12 en 13 juli meelopen tijdens de try-outdagen voor de bouw.

"Mensen die geen idee hebben wat de opleiding bij Bouwmensen inhoudt, kunnen dan drie dagen bij ons meekijken", vertelt directeur René Cossé. "Ja, ook havisten, voor hen is er de mogelijkheid de vierjarige opleiding in drie jaar af te ronden." Naast een dag in de werkplaats van de opleiding worden er ook leuke excursies georganiseerd bij bouwprojecten in Amsterdam en omgeving. "Je moet natuurlijk wel een beetje handig zijn en technische aanleg hebben, maar het allerbelangrijkste bij ons is de motivatie. Wij leiden mensen op tot allround timmerlieden, echt de schapen met de vijf poten die in de bouw onmisbaar zijn", aldus Cossé. "Daarna kunnen zij zich nog specialiseren in nieuwbouw, renovatie en restauratie en in de avonduren zelfs hun aannemerspapieren halen. Er zijn nu al aannemers en uitvoerders die hier als 16-jarige begonnen zijn en ons om leerlingen vragen. Er is gelukkig weer enorm veel vraag naar leerlingen in de bouw en wij willen al die plekken graag invullen."

Aanmelden voor de try-outdagen kan via bouwmensenamstdam.nl.