Bezoekers delen herinneringen.
Bezoekers delen herinneringen. Foto: Jan Ronday

Reünie TIW-Survivors trekt veel bezoekers

DIEMEN - Zondag 15 mei is er een reünie gehouden voor alle (oud-)leden van V.V.G.A., H.C.T.I.W, Ajax, Giants Diemen, De Geuzen, Survivors en TIW-Survivors. De bijeenkomst vond plaats op de accommodatie van TIW-Survivors op Sportpark De Diemen en werd druk bezocht.

De eerste bezoekers kwamen zondagmiddag rond 12.00 uur al binnen. In het clubgebouw hingen foto's die een fraai beeld van de historie van de zes verenigingen geven. Altijd leuk om een blik te werpen op de foto's uit het verleden. Veel bezoekers keken of zij zichzelf of een goede bekende op de foto's konden terugvinden.

Op het terrein van TIW-Suvivors was een tent gebouwd die de bezoekers moest beschermen tegen de elementen. Binnen konden munten worden gekocht en heerlijke drankjes en hapjes worden besteld. Illustrator Annemiek Hermarij had achter een tafel plaatsgenomen en verkocht leuke artikelen die in het teken stonden van de honkbalsport, zoals kaarten met illustraties van honkballers erop. Annemieke vertelde dat zij genoot van de reünie en in het verleden softbal speelde bij TIW-Survivors.

Even na 13.00 uur vond de officiële opening van de reünie plaats. Burgemeester Erik Boog sprak zijn waardering uit voor de organisatie en ging kort in op de huidige situatie van TIW-Survivors. Nadat de vereniging Vatos zich dit seizoen bij TIW-Survivors aansloot, is het ledental aanzienlijk gegroeid en kijkt de vereniging met vertrouwen naar de toekomst. De burgemeester prees de activiteiten van TIW-Survivors voor de leerlingen van de basisscholen in Diemen. Leden van de club geven zo nu en dan honkbal- en softbalclinics aan leerlingen uit Diemen. De burgemeester wees erop dat het inwoneraantal van Diemen de komende jaren flink gaat groeien (Plantage De Sniep en Holland Park) en dat TIW-Survivors hiervan kan profiteren door de komst van nieuwe leden die willen honkballen en softballen.

Daarna ging Willem Hagen van TIW-Survivors kort in op de organisatie van de reünie die veel werk en energie heeft gekost. De reünie werd georganiseerd door Leonie Christiani, Frank Verwoest, Ben Goorts en Willem Hagen. Hij vertelde dat het fotoarchief van de verenigingen - met uitzondering van dat van TIW-Survivors - niet in het bezit is van de vereniging en bedankte alle mensen die foto's beschikbaar hebben gesteld. Een overzicht van die foto's is te zien op de Facebookpagina die voor de reünie is aangemaakt. "De foto's geven een prachtig overzicht van de honkbalgeschiedenis van Diemen en Amsterdam-Oost", aldus Hagen.

Vervolgens was het tijd voor actie. Burgemeester Boog opende de reünie door een paar honkballen te werpen. De eerste bal ging naar het jeugdlid Sem Veen, de tweede bal kwam in de handen van Martin Gaus, voormalig catcher van VVGA, Giants Diemen en het Nederlands honkbalteam. De burgemeester werd geassisteerd door Marco Nagelkerke - oud-pitcher van Ajax en Giants Diemen, René Rijst - oud-pitcher van Giants Diemen en het Nederlands honkbalteam, en Martin Gaus.

Een voormalig speler van Giants blikte terug op de tijden dat die club op Sportpark Spoorzicht speelde en een periode heel veel publiek trok. "Sportpark Spoorzicht was een mooie plek, vlak bij het centrum van Diemen en goed bereikbaar. Giants was een echte familieclub met een goede sfeer en veel leden die als vrijwilliger actief waren. Maar de accommodatie van Giants voldeed op een bepaald moment niet meer, dus moest er naar een andere plek worden gezocht."

Willem Hagen blikte maandag met veel tevredenheid terug op de reünie van een dag eerder. "De opkomst was groot. Er zijn tussen de 250 en 300 mensen op de reünie afgekomen. Het weer heeft gelukkig meegeholpen. Alleen aan het begin was er een korte regenbui. Het was alleen wel koud. Aanwezigen hadden elkaar soms tientallen jaren niet gezien en vonden het leuk om elkaar weer te ontmoeten. Veel mensen hebben ons gevraagd om over een aantal jaren opnieuw een reünie te houden."

Ook Steven van Loggem, voorzitter van TIW-Survivors, vond de reünie zeer geslaagd en is van mening dat de bijeenkomst reclame was voor de vereniging TIW-Survivors en het honkbal en softbal in het algemeen. "Ik vond het super. Er waren veel mensen op de reünie afgekomen en de sfeer was geweldig. De mensen vonden het heel leuk om elkaar na al die jaren weer te zien. Ja, ook aan mij is gevraagd om over een aantal jaren opnieuw een reünie te houden. Wij zijn van plan om dat te gaan doen."

De reünie trok veel (ex-)leden van de verenigingen.
Foto's brengen het verleden van Giants Diemen tot leven.