Guus Piërlôt traint een hond.
Guus Piërlôt traint een hond. Foto: Trudy Kroese

'Het is verstandig om met de hond op cursus te gaan'

DIEMEN - Hondensportvereniging Diemen (HSVD) is bezig aan het 31e jaar. De vereniging is een begrip onder hondenbezitters in Diemen en de regio. Voorzitter, cursusleider en keurmeester Guus Piërlôt vertelt over de vereniging die een fraai complex heeft aan de Volmerstraat op het industrieterrein Verrijn Stuart.

Guus Piërlôt is al een kleine vijftig jaar bezig met het trainen van honden. Aanvankelijk leidde hij vooral honden op die professioneel werden ingezet door de politie, spoorwegpolitie, douane en medewerkers van beveiligingsbedrijven. Tussen 1974 en 1978 werkte hij tijdens wedstrijddagen als beveiliger bij het Ajax Stadion in De Meer. "Ik bewaakte met mijn hond de binnenste ring van het stadion. Ik moest ervoor zorgen dat er geen mensen binnenglipten en moest optreden tijdens calamiteiten. Supporters die kwaad in de zin hadden wisten dat ze moesten uitkijken voor die lange man met die snor, haha."

Piërlôt, die in 1974 met zijn gezin in Diemen kwam wonen, kreeg van steeds meer inwoners het verzoek of hij ook honden van privépersonen wilde trainen. "Ik had goed contact met de toenmalige voorzitter van SV Diemen Jaap Manshanden. Hij bood mij een trainingsveld in het huidige Diemen-Noord aan waar ik op zondag honden kon trainen. Ik zette een advertentie in de Diemer Courant waar veel respons op kwam. De trainingen hebben vanaf het begin goed gelopen. Mond-tot-mondreclame heeft tot de dag van vandaag uitstekend gewerkt."

Omdat Diemen-Noord werd ontwikkeld tot een woonwijk moest HSVD verhuizen naar Sportpark De Diemen, waar toen nog een gering aantal sportverenigingen actief was. Toen het sportpark gerenoveerd werd voor de komst van onder andere SV Diemen en Tennisvereniging Diemen-Zuid, moest de vereniging opnieuw verhuizen. HSVD kreeg een plek op een deel van een voormalig veld van voetbalvereniging De Zwarte Schapen op De Sniep. Maar ook daar kon de vereniging niet lang blijven in verband met de bouw van de wijk Plantage De Sniep. Vijftien jaar geleden verhuisde HSVD naar de huidige accommodatie aan de Volmerstraat.

Piërlôt: "Samen met een aantal vrijwilligers heb ik de kantine gebouwd en het terrein ingericht. Wij zijn een vereniging die alles met eigen middelen financiert. Wij huren het terrein steeds voor een periode van tien jaar van de gemeente. Over vier jaar loopt de tweede termijn af, maar ik maak mij geen zorgen over de toekomst. Hondensportvereniging Diemen is hier niet meer weg te denken."

Hij heeft uitgerekend dat meer dan 3.000 hondenbezitters met hun hond een of meerdere cursussen bij HSVD hebben gevolgd: het betreft onder andere de cursus puppytraining, de cursus Elementaire Gehoorzaamheid I, Elementaire Gehoorzaamheid II, Agility, Obedience, Flyball, Hoopers, Speurhonden en Probleemhonden. "Een hond wordt gemiddeld 12 tot 13 jaar oud. Veel mensen zijn inmiddels met hun tweede of zelfs derde hond bij ons op cursus geweest."

Moet iedereen die een hond neemt een cursus volgen?
"Er hoeft van mij niets, maar ik vind het wel verstandig om met een hond op cursus te gaan. Een hond leert bij ons om zich niet alleen thuis sociaal te gedragen, maar ook op straat gedrag te tonen dat van het dier gewenst wordt. Dus luisteren en niet opeens achter een andere hond aanrennen of iemand aanvallen. Daarnaast zijn de cursussen ook leuk voor de hondenbezitters. Er zijn door de jaren heen langlopende vriendschappen ontstaan tussen mensen die een cursus bij ons hebben gevolgd."

Honden moeten in Diemen op de meeste plaatsen worden aangelijnd. Er zijn diverse plekken waar honden los mogen lopen. "Ik ben betrokken bij het hondenbeleid van de gemeente. Over het algemeen gesproken vind ik dat de faciliteiten voor honden hier goed geregeld zijn. Maar ik heb wel een aantal punten van kritiek. Al jaren geleden zijn er plannen gemaakt om drie speelplaatsen voor honden in te richten. Die zijn tot dusver nog niet gerealiseerd."

Piërlôt is een tegenstander van de hondenbelasting die in Diemen nog steeds in rekening wordt gebracht bij hondenbezitters. "De gemeente Amsterdam heeft de hondenbelasting inmiddels afgeschaft en dat vind ik een verstandig besluit. Voor veel mensen op leeftijd is een huisdier hun enige gezelschap. Een hond zorgt ervoor dat veel ouderen niet in een isolement raken. Zij laten de hond uit en komen andere mensen tegen. Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen die een huisdier hebben minder last hebben van gezondheidsproblemen dan mensen zonder huisdier. Het argument dat de hondenbelasting gebruikt wordt voor faciliteiten voor honden gaat niet op. De inkomsten van die belasting gaan naar de algemene middelen. Er wonen in Diemen zo'n 1.100 honden. Inwoners van Diemen betalen iets meer dan honderd euro per jaar aan hondenbelasting. De gemeente krijgt daardoor ruim een ton binnen."

Guus Piërlôt is een ervaren instructeur.
Een plek in Diemen-Zuid waar honden los mogen lopen.