Activiteiten tijdens start van Sporten in de Wijk in Diemen-Zuid.
Activiteiten tijdens start van Sporten in de Wijk in Diemen-Zuid. Foto: Trudy Kroese

Sporten in de Wijk:
overal sport en spel

DIEMEN - Sporten in de Wijk is een nieuwe activiteit van Stichting Welzijn Diemen (SWD) die op 13 april van start is gegaan. Het project is tot dusver een succes en loopt tot aan het begin van de zomervakantie van de basisscholen in Diemen. Het is de bedoeling dat Sporten in de Wijk na de zomervakantie wordt hervat. Dionne Tool, buurtsportcoach van SDW, geeft toelichting op Sporten in de Wijk.

Dionne Tool en Rens Wit, eveneens buurtsportcoach bij SWD, begeleiden dit nieuwe project. Elke woensdagmiddag en vrijdagmiddag vinden er sportactiviteiten plaats in een van de wijken in Diemen. Er zijn al diverse activiteiten geweest. De opening vond plaats op het speelterrein voor Huis van de Buurt 't Kruidvat in Diemen-Zuid, daarna zijn er activiteiten georganiseerd op onder andere het sportveld naast de Sint Petrus' Bandenkerk, het Cruijff Court in Diemen-Noord (het voetbaltoernooi zes tegen zes) en het Van Markenplantsoen (Orange Games).

Dionne Tool: "Met Sporten in de Wijk willen wij kinderen van vier tot en met twaalf jaar van de basisscholen in Diemen de gelegenheid geven om in hun eigen buurt aan sport- en spelactiviteiten deel te nemen. Wij hebben in Diemen veel mooie sportvelden en speelplaatsen. Het is goed als die nog intensiever worden gebruikt. Sporten in de Wijk maakt het voor kinderen makkelijker om te bewegen. Zij hoeven geen lid van een sportvereniging te zijn of zich vooraf voor een activiteit van Stichting Welzijn Diemen in te schrijven. De kinderen kunnen gewoon naar een activiteit in hun buurt gaan en aan allerlei sporten of spelletjes meedoen."

Kinderen en hun ouders worden via diverse kanalen op de hoogte gehouden van wanneer er in welke buurt een evenement van Sporten in de Wijk wordt gehouden: via de website www.welzijndiemen.nl en de Facebookpagina Sport in Diemen.

Op de nieuwe website www.sportindiemen.nl, die tijdens het Loswalfestival in mei wordt gelanceerd, zal eveneens informatie over Sporten in de Wijk te vinden zijn.

"Wij stemmen de aanvangstijden van de activiteiten van Sporten in de Wijk af op de lestijden van de basisscholen in de diverse wijken van Diemen. Sommige scholen hebben een continurooster, andere scholen een traditioneel rooster. Vrijwel elke woensdagmiddag zullen er activiteiten in Diemen-Zuid zijn, op vrijdagmiddag zijn er activiteiten in een andere wijk van Diemen. Wij hebben voor de woensdagmiddag in Diemen-Zuid gekozen omdat wij elke woensdag vanaf 15.00 uur een chill-out in Huis van de Buurt 't Kruidvat houden voor leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen in Diemen. Rens Wit is begeleider van de chill-out. Wij kunnen beide activiteiten daardoor goed combineren", aldus Dionne.

'Kinderen kunnen gewoon naar activiteit in hun buurt gaan'

Wethouder van Sportzaken Jeroen Klaasse opende Sporten in de Wijk op 13 april. Hij is enthousiast over deze nieuwe activiteit van SWD. "Ik vind het heel goed dat de buurtsportcoaches van Stichting Welzijn Diemen de wijken van Diemen in gaan om kinderen de mogelijkheid te geven om te sporten en te spelen. Daarnaast is het goed dat de mooie sport- en spelvoorzieningen die wij hier hebben optimaal worden gebruikt."

Orange Games op het Van Markenplantsoen.