Swingen op het plein in 2015 bij de muziek van jazzorkest MDM, ook deze derde editie op het podium.
Swingen op het plein in 2015 bij de muziek van jazzorkest MDM, ook deze derde editie op het podium.

Duke op het Diemerplein

DIEMEN - Op zondag 5 juni wordt de derde editie gehouden van het jazzfestival Duke op het Diemerplein. Duke, dat is Duke Ellington, en zijn muziek en die van zijn tijdgenoten Charles Mingus en Thelonious Monk wordt die zondag gespeeld door een tiental heel verschillende orkesten op het Diemerplein en in het winkelcentrum.

Deze derde editie van het festival biedt een mix van bekende orkesten uit de twee eerste edities en nieuwe ensembles. Het Diemense jazzorkest MDM is er ook deze keer natuurlijk bij. Wim Amerongen, muzikant in MDM, is ook de initiatiefnemer van het jazzfestival in Diemen.

Net als vorig jaar is er veel muzikale inbreng uit Diemen zelf. Dweilorkest de Neuteblazers opent het festival muzikaal, na de officiële opening door burgemeester Erik Boog om 12.00 uur. MDM speelt dus en ook De Diemer Harmonie staat dit jaar weer op het podium op het Diemerplein.

Ramón Valle Trio
Heel blij is de organisatie dat ook de Diemense jazzpianist Ramón Valle met zijn trio speelt op het Diemerplein. "Ramón Valle is een internationaal vermaard jazzpianist, voor jazzkenners is dit echt heel bijzonder", aldus Wim Amerongen. "Hij speelt heel snel en zijn muziek is heel origineel. Hij wordt geroemd om zijn heel muzikale aanpak: de Cubaanse invloed is goed hoorbaar in zijn muziek. Ik ben heel erg blij dat hij ja heeft gezegd. Het optreden van Ramón Valle is voor iedereen bijzonder; ook als je weinig van jazz weet, is het een openbaring en zul je er erg van genieten."
Na het Ramón Valle Trio speelt het jazzkwintet van tromboniste Akki Haak, een nieuwe naam op Duke op het Diemerplein.

Saxofoonkwartet Double Espresso en straatorkest TOOS!, dat dit jaar het slotoptreden geeft, waren er vorig jaar al bij. In het winkelcentrum is de hele middag door muziek te beluisteren van Sherpa Steps en het jazzkwintet van saxofonist Ad Oud, ook al bekende acts op het Diemense jazzfestival.

Om 17.00 uur wordt het festival afgesloten met de uitreiking van de festivalprijs Duke op het Diemerplein. De toegang is gratis. Alle informatie over de orkesten die op 5 juni spelen en het volledige programma is te vinden op de Facebookpagina Duke op het Diemerplein.