Het werd toch nog lekker druk op de vrijmarkt in Diemen.
Het werd toch nog lekker druk op de vrijmarkt in Diemen. Foto: Trudy Kroese

Slechte weer blijft uit, vrijmarkt komt later op gang

DIEMEN - Als Koningsdag 2016 iets duidelijk heeft gemaakt, is het wel dat het voorspellen van het weer niet eenvoudig is. De voorspellingen hadden het over kou, regen, hagel en wind. Het was inderdaad fris en er viel in de ochtend af en toe een regenbui, maar de zon scheen en in de loop van de ochtend werd het steeds drukker op de vrijmarkt in het centrum van Diemen.

In voorgaande jaren was het al heel vroeg druk op de vrijmarkt en sloegen koopjesjagers hun slag. Dit jaar waren er minder mensen die hun spullen te koop aanboden en veel van hen namen pas in de loop van de ochtend een plek in. Karin en haar dochter Loes staan elk jaar voor de Sint-Petrusschool. Dit jaar kozen zij ervoor om aan de andere kant van de Ouddiemerlaan te gaan staan, onder de luifel van winkelcentrum Diemerplein. "Wij waren er al heel vroeg omdat wij een overdekte plek wilden hebben. Wij verkopen voornamelijk kleding en gereedschap. Het meeste gereedschap was al heel vroeg verkocht", aldus Karin.

Ronald en zijn vrouw waren al voor 08.00 uur op de vrijmarkt te vinden: "Ik ga elk jaar vroeg naar de vrijmarkt en koop dan allerlei spullen, meestal kleding. Maar je weet hoe het werkt: vaak koop je spullen die je eigenlijk niet nodig hebt, haha. Het is kouder dan in voorgaande jaren, maar het weer valt mij nog mee. Wij gaan vanmiddag naar Amsterdam, ik denk naar de Hogeweg", aldus Ronald.

Het was mooi om te zien dat de vrijmarkt niet alleen een plek is waar overbodige spullen tegen een vaak zachte prijs van eigenaar wisselen, maar ook een die uitnodigt tot creativiteit. Zinne en haar moeder Myrthe stonden op het Diemerplein. Zinne had een glazen bak met water gevuld en daarin een klein bakje geplaatst. Bezoekers mochten proberen om een of meerdere muntstukken in het bakje te deponeren. Een voltreffer leverde het dubbele van de inzet op. Gelukkig mikten de meesten naast het bakje. Iets verderop mochten liefhebbers in ruil voor een kleine bijdrage een of meerdere stukken servies in een kartonnen doos kapot gooien. Velen maakten gebruik van deze buitenkans. Je kunt het beter op de vrijmarkt doen dan in de keuken. Uiteraard waren de vrijwilligers van het Loswalfestival aanwezig. Zij verkochten suikerspinnen en gaven kinderen de kans om zich op een luchtkussen uit te leven. De opbrengst wordt gebruikt om het festival te organiseren.

Het optreden van de Diemer Harmonie ging niet door. Dit besluit was dinsdag al genomen in verband met de weersvoorspellingen.

Zinne en haar moeder Myrthe.
Drie jongens vieren Koningsdag.
Servies kapot gooien is altijd leuk.
De vrijmarkt kwam later op gang dan in voorgaande jaren.
Lekker hossen op luchtkussen.