Afbeelding
Foto: HKD

Stinkende wc's in het klaslokaal (2)

De ingezonden brief van de heer Van Heesch in Het Volk van 26 juni 1930, waarover we vorige week schreven, schoot de heer J.H. Muller, voorzitter van Volksonderwijs afdeling Diemen, in het verkeerde keelgat.

Drie weken later geeft hij in dezelfde krant aan dat hij zonder aankondiging vooraf een kijkje heeft genomen in de school. "Van vieze, verstopte privaten was geen spoor te ontdekken. Wel zijn er nog een paar oude privaten, maar deze worden zelden gebruikt en bewijzen goede diensten in den winter, wanneer de waterleiding van de geheel vrij staande school snel bevriest. Maar ook deze waren zeer zindelijk. De ingang is wel in de klas, maar voor men het privaat bereikt moet men een gangetje door, dat door een deur wordt afgesloten, terwijl de plaats zelf van ruime ventilatie is voorzien, zoodat van ondragelijken stank geen sprake is."

En tsja: "Men kan nu eenmaal van een oude school geen nieuwe maken; maar er staan in Amsterdam een aantal scholen, die er veel onoogelijker uitzien dan deze.(...)" De conclusie van Muller is dan ook dat vader Van Heesch zonder eigen aanschouwing, maar klakkeloos iets heeft neergeschreven. Wordt vervolgd.