Kerk en pastorie blijven gewoon de landmarks aan de Hartveldseweg.
Kerk en pastorie blijven gewoon de landmarks aan de Hartveldseweg. Foto: Trudy Kroese

Vlag kan uit voor de Sint Petrus' Bandenkerk

DIEMEN - Grote opluchting bij de parochie van de Sint Petrus' Bandenkerk. Even leek het erop dat de kerk aan de Hartveldseweg verkocht zou moeten worden van het bisdom. Vorige week kwam het verlossende bericht dat de kerk in het bezit van de Diemense parochie mag blijven. En dat de pastorie, zoals al heel lang de bedoeling was, verkocht wordt aan Stadsherstel Amsterdam.

Vorig najaar had de verbouwing van de pastorie door Stadsherstel tot zes appartementen, waarvan er een als pastorie zal worden ingericht, al moeten beginnen. Het bisdom Haarlem-Amsterdam maakte echter bezwaar. "Het bisdom had niet zo veel problemen met de verkoop van de pastorie, maar wilde een koppelverkoop met de kerk", vertelt Hanneke van Wel, voorzitter van het parochiebestuur. "Dat was voor ons een schok: de gemeenschap valt dan uit elkaar, daar zijn wij van overtuigd. Dat hebben we vorige week nog eens bepleit bij het bisdom in Haarlem en gelukkig hebben we gehoor gevonden. Dit is heel goed nieuws en een enorme opluchting. Na het bericht over de mogelijke verkoop van de kerk in het DiemerNieuws kregen we heel veel reacties en steunbetuigingen, niet alleen van parochianen, maar uit de hele Diemense bevolking. Die morele steun heeft ons goed gedaan."
De eerste stap is nu het laten passeren van de verkoopakte van de pastorie bij de notaris voor de overdracht aan Stadsherstel. Net op tijd, want de tijd dringt. "Stadsherstel moet op 1 mei met het werk begonnen zijn, anders verliezen zij een subsidie van ongeveer 400.000 euro en die is hard nodig om de restauratie mogelijk te maken", aldus Van Wel.
Wensen
Nu de restauratie van de pastorie niet langer de zorg is van de parochie, wordt de blik gericht op de kerk zelf. Daar is weliswaar al veel aan gedaan, maar er blijft nog opknapwerk nodig en er zijn ook veel wensen. "Betere verwarming, oude elementen in de kerk terugbrengen en een grote wens is om een soort kapelletje te maken waar mensen een kaarsje kunnen opsteken als de kerk gesloten is", somt Van Wel op. "Het geld dat we nog hebben in het restauratiefonds zal niet genoeg zijn, dus we zullen ook weer gaan werven. Tenslotte is het niet alleen voor de parochie belangrijk dat de kerk blijft bestaan als landmark aan de Hartveldseweg, maar voor de hele Diemense bevolking."