Maïté heeft al de nodige knutselspullen om mee te nemen.
Maïté heeft al de nodige knutselspullen om mee te nemen. Foto: Trudy Kroese

Maïté gaat werken in
een weeshuis in Ghana

DIEMEN - Je maatschappelijke stage van school, daarvoor zoek je meestal een plek in de buurt. Maïté de Bruijne, 16 jaar, vierde klas Ignatius Gymnasium, niet. Zij gaat in mei naar Ghana voor haar maatschappelijke stage.

Ghana? Dat is wel heel ver weg.
"Bij ons op school is dit al twee keer eerder gedaan. Dit is een maatschappelijke en beroepsstage ineen. Ik heb altijd al de wens gehad om geneeskunde te studeren en dan iets doen in ontwikkelingslanden. Deze kans kwam voorbij en het lijkt me een heel goede ervaring. Er was veel belangstelling, uiteindelijk zijn twaalf leerlingen uitgekozen om mee te gaan."

Zin in?
"Ik vind het wel spannend, ik ben nog nooit in Afrika geweest. Ik denk dat ik wel heel zenuwachtig zal zijn als we vertrekken, maar wel heel blij en heel enthousiast. "

Wat staat er op het programma?
"We gaan aan de slag in het Nyamekye weeshuis, op een basisschool en op een middelbare school volgen we een les met leeftijdgenoten. Ik houd zelf erg van tekenen en schilderen en daar wil ik in de les iets mee doen. Maar alleen al de aandacht die we de kinderen in het weeshuis kunnen geven door met ze te spelen is heel belangrijk. Dat vind ik ook leuk: hun leven een beetje leuker maken. Er is ook tijd om iets van het land te zien. We moeten ons een beetje laten meevoeren met de stroom, zo gaat dat daar."

Je moest ook geld inzamelen.
"Mijn ouders hebben geholpen om de reis te betalen. We moesten 700 euro zelf bijdragen aan de reis en 700 euro inzamelen. Ik heb meegedaan aan een sponsorloop in het Vondelpark en geld ingezameld via de dansschool waar ik op zit. En ik heb een Facebookpagina - Maïté's maatschappelijk stage in Ghana 2016 - waar informatie staat en een link om te doneren. Dat kan trouwens nog steeds. Kunstenaar Joyce Elbers uit Emmeloord zag dat. Zij heeft een project gedaan met kinderen in Fiji en vond mijn plannen bijzonder. Ze heeft een mooi schilderij uit het project in Fiji beschikbaar gesteld om te veilen. Ik heb van haar ook een hoop knutselspullen meegekregen en het geld dat ik inzamel is ook bestemd om kleding en speelgoed mee te nemen voor de kinderen in het weeshuis."

Krijg je dat allemaal wel mee?
"We mogen 20 kilo extra meenemen van de luchtvaartmaatschappij, maar als ik te weinig plek heb, neem ik gewoon zelf minder mee. Dus donaties blijven welkom!"

Maïté zamelt geld in om kleding en speelgoed mee te nemen