Afbeelding

Stinkende wc's in het klaslokaal

In Het Volk van 26 juni 1930 doet vader Heesch een boekje open over de Openbare School aan de Ouderkerkerklaan in Diemen, waar zijn dochter twee jaar het onderwijs volgde.

"Ik moet erkennen dat de desbetreffende schooljuffrouw niets ongedaan heeft gelaten om er van te maken, wat er van te maken viel. Maar om een idee te krijgen hoe verder de toestanden op deze school zijn, gaat u dan eens een wandeling maken door de Ouderkerkerlaan en aanschouw de school met zijn stijlloozen, fantasieloozen buitenkant, gebouwd in het materialistische tijdperk van circa 1880 en onderga dan de sombere, gestichtachtige sfeer, welke de school uitstraalt." Heesch constateert verder dat de gebruikte leermiddelen oud, vies en kapot zijn.
Verderop in zijn brief noemt de heer Heesch onder andere "de speelplaats der kinderen met zijn onoverdekten zandhoop" en "de vuile, verflooze gang en schoollokalen, waar het 'wit' der gekalkte muren meer een groezelig zwart aspect heeft." En dan: "En als men dan weet, dat de privaten in de klassen zijn, dat zij meerdere malen per jaar verstopt zijn en de stank dikwijls ondragelijk is, dan krijgt men langzamerhand een begrip, wat de Openbare School te Diemen beteekent."