Veel afval uit het water en het riet.
Veel afval uit het water en het riet. Foto: Vrienden van de Diemerplassen

Vrijwilligers halen afval
uit water en riet

DIEMEN - Een aantal inwoners van Diemen heeft zondag afval uit het water en het riet van de eerste Diemerplas gehaald. Het betrof hier een initiatief van Diemenaar Wim Schut.

Schut heeft enige tijd geleden de Facebookpagina Vrienden van de Diemerplassen gemaakt en vroeg via die pagina of er mensen interesse hadden om hem afgelopen zondag te helpen bij de schoonmaakactie. Bas Dorman, Mark van den Berg en Richard Winkelman uit Diemen meldden zich aan en staken de handen uit de mouwen.

Mark Schut: "Ik vis daar vaak en omdat er zo veel afval in het water en het riet lag heb ik deze actie georganiseerd. Er hebben zondag drie mensen meegeholpen. De gemeente heeft knijpers om het afval op te rapen en vuilniszakken beschikbaar gesteld. We hebben veel afval uit het water en het riet gehaald. Wij zijn heel voorzichtig te werk gegaan omdat er vogels in het riet broeden. Die wilden wij niet storen. Ik ben van plan om eind oktober, begin november opnieuw een schoonmaakactie te organiseren en ook volgend jaar in het voorjaar. Dan kunnen wij niet alleen het werk in deze plas afmaken, maar ook de twee andere plassen schoonmaken." Bas Dorman geeft aan dat zijn vrouw en hij en hun kinderen vaak in en op het water recreƫren. Dat geldt voor meer mensen uit Diemen. Dat is de reden waarom de vrijwilligers zich voor deze actie hebben aangemeld. "Mensen gooien van alles weg. Er lag ontzettend veel rotzooi in het water en in het riet. Het afval dat wij hebben ingezameld paste in tussen de veertig en vijftig vuilniszakken", aldus Bas Dorman.

Wethouder Ruud Grondel van Milieu is zeer te spreken over het initiatief en de inzet van de vier inwoners van Diemen. "Ik vind het heel goed dat deze mensen het afval hebben opgeruimd. Wij waarderen dat als gemeente enorm."