Steeds meer woningen op Plantage De Sniep.
Steeds meer woningen op Plantage De Sniep. Foto's: Trudy Kroese

Er wordt volop gebouwd in Diemen

DIEMEN - In Diemen wordt hard gewerkt aan diverse bouwprojecten. Er worden steeds meer nieuwbouwwoningen opgeleverd en in de nabije toekomst zal het aantal nieuwe woningen alleen maar toenemen. Het aantal inwoners van de gemeente zal de komende jaren aanzienlijk groeien. Wethouder Lex Scholten van Wonen geeft een overzicht van de stand van zaken.

Plantage De Sniep was lange tijd het zorgenkindje van de gemeente. Na de oplevering van de woningen aan de noordkant van de wijk stagneerde de bouw en de verkoop van woningen. Dit was mede het gevolg van de financiële crisis. Plantage De Sniep hing als een financiële molensteen om de nek van de gemeente. De diverse partijen maakten de afspraak om het gebied in partjes van ca. 20 woningen op te delen en steeds een deel van de geplande woningen in de verkoop te doen. Op het moment dat 70 procent van die woningen was verkocht, ging de bouw van start.

Scholten: "Wij hebben met projectontwikkelaars BouwFonds en Dura indertijd de afspraak gemaakt het oorspronkelijke plan aan te passen. Er zijn in bepaalde delen van Plantage De Sniep goedkopere woningen en meer eengezinswoningen gebouwd dan volgens het eerdere plan."

Er staan op Plantage De Sniep nog diverse projecten op stapel. Onlangs zijn plannen voor het appartementencomplex De Woonhoeve gepresenteerd. Dat complex komt vlak bij Sportpark De Diemen te liggen. Er is veel interesse voor De Woonhoeve. Dat geldt ook voor de 24 vrije kavels waarop woningen gebouwd kunnen worden. Een aantal is al verkocht, op andere zijn opties genomen. Verder komen er aan de oostkant, parallel aan de Muiderstraatweg, woningen en op de plek waar nu brede school De Kersenboom is gevestigd. De school krijgt een nieuw gebouw in de wijk. De keerlus van lijn 9 wordt groter. Het plan is om binnen die keerlus te bouwen.

Scholten: "Wij streven ernaar om op Plantage De Sniep zo'n honderd sociale woningen te bouwen. De locatie van die woningen is nog niet bekend, maar een mogelijkheid zou kunnen zijn om die langs de spoordijk te bouwen."

Bergwijkpark ondergaat een indrukwekkende metamorfose. Anderhalf jaar geleden werd Campus Diemen Zuid opgeleverd. De studentencampus vlak bij station Diemen-Zuid heeft ervoor gezorgd dat het gebied levendiger is geworden en dat het gevoel van veiligheid is toegenomen. De kantoorgebouwen, waarvan er diverse al jaren leegstonden, waren eveneens een bron van zorg voor de gemeente. Het gebied werd als verre van veilig ervaren. Scholten liet onlangs weten dat de campus wordt uitgebreid. Op de plek van de huidige parkeergarage komen 200 extra appartementen voor studenten, 300 hotelkamers voor short stay en 300 huurwoningen voor starters, bijvoorbeeld ex-bewoners van studentenappartementen op de campus. Vorig jaar is begonnen met de sloop van de leegstaande kantoorgebouwen. Op die plek komt nu Holland Park, een wijk met ongeveer 3.000 woningen. De eerste woningen zijn in aanbouw. De woningen zijn enorm in trek. Scholten: "Pensioenfondsen tonen interesse om enkele woonblokken te kopen. In die woonblokken komen dan huurwoningen in de vrije sector. In Holland Park is ook ruimte voor horeca en detailhandel, maar niet voor een supermarkt. Wij willen daar geen concurrentie voor andere supermarkten in Diemen."

Inholland
In dat deel van Bergwijkpark blijven alleen de kantoren van CVZ en het cirkelvormige gebouw staan. De toekomst van Hogeschool Inholland is nog niet zeker. "Hogeschool Inholland heeft nog niet besloten of zij in Diemen wil blijven. Maar de onderwijsinstelling is van harte welkom. Als Hogeschool Inholland besluit een nieuw gebouw in Diemen te bouwen, kan dat wat ons betreft ook op een andere plek in Bergwijkpark en dan dicht bij de campus", aldus de wethouder.

De zuidkant van Bergwijkpark, aan de andere kant van de Gooiseweg, behoudt wel een kantoorfunctie. Maar er is ruimte voor meer. Onlangs werd bekend dat er een hotel met een restaurant komt. Verder is er ruimte voor een sportschool en horeca.

De punt van De Sniep wordt ook bebouwd. De gemeente heeft een aanbesteding gehouden. Er hebben 14 partijen gereageerd. De gemeente heeft vijf van hen uitgenodigd om een plan te maken. "Wij hebben geen eisen gesteld voor wat betreft koop- of huurwoningen. De punt van De Sniep is gezichtsbepalend voor Diemen. Wij willen dat de punt bijzonder wordt. Op de punt van De Sniep zien wij graag iets als een grand café met een terras. Ik verwacht dat er in mei meer duidelijkheid komt over de toekomst van de punt van De Sniep."

Op de plek aan de Ouddiemerlaan waar in het verleden bejaardenhuis De Diem stond wordt momenteel gebouwd aan appartementencomplex De Diemer. Hier komen huurwoningen voor de vrije sector. De gemeente streeft er nog naar om in de nabije toekomst huurwoningen voor de sociale sector te bouwen. Woningcorporaties hebben weer middelen om te investeren. De plek voor die woningen is nog niet bekend. Scholten: "Er kan worden gedacht aan De Sniep of Bergwijkpark of een andere plek, zoals bijvoorbeeld Spoorzicht. Daarnaast verwacht ik dat woningcorporatie De Key op de plek van de containerwoningen nieuwe woningen gaat bouwen. De containerwoningen moeten uiterlijk 2022 worden gesloopt."

Eerste woningen van Holland Park in aanbouw.