Matty Mandersloot.
Matty Mandersloot. Foto: Trudy Kroese

Kamercollege
'Van Passie naar Bedrijf'

DIEMEN - Deze week was het eerste kamercollege van dit jaar. Het idee voor de kamercolleges ontstond vorig jaar bij Matty Mandersloot, Ericka Kuyters en Maggie Edwards-van Slooten. Zij bieden ondernemers en zzp'ers een podium om te vertellen over hun passie en werk. Matty Mandersloot: "Je hoeft geen volleerd spreker te zijn om een kamercollege te geven: passie en inspiratie, dat is wat telt."

"Er zijn al zo'n vijftien inspirerende kamercolleges geweest. Een greep: trainer Ericka Kuyters vertelde over communicatiestijlen, topsporter en student Mattho Mandersloot gaf een kamercollege met als thema: 'Dromen: Wél Doen'. Wethouder Jeroen Klaasse vertelde over citymarketing en spreekcoach Jacqueline Hulleman over spreken zonder stress."

Dinsdag 24 mei is er een kamercollege waarin ondernemen en passie heel direct worden gelinkt: 'Van Passie naar Bedrijf'. "Die keer komen er meerdere sprekers aan het woord", vertelt Matty. "Wie dat wil mag zijn eigen verhaal vertellen en vragen stellen. Maar alleen meeluisteren mag ook. Een droom of passie heb je, maar hoe pak je het dan aan? Hoe maak je daar je werk of bedrijf van? Vaak hoor je dat mensen een vaste baan nodig hebben om de vaste lasten te betalen en daarnaast aan hun passie willen werken. Daar kun je heel goed een balans in vinden. Er zijn ook mensen die echt de stap willen maken naar een eigen bedrijf. Het is heel inspirerend om mensen te horen die het gelukt is om van hun passie hun werk te maken en daarnaast over de mogelijkheden om verder geholpen te worden met het starten van een eigen bedrijf of misschien ook wel om nog even te wachten. Deze bijeenkomst is niet bedoeld om te kijken of er financiering uit zou kunnen voortvloeien, maar wel om tips uit te wisselen over mogelijkheden, bijvoorbeeld van crowdfunding."

(Startende) ondernemers krijgen in het kamercollege de gelegenheid om te vertellen over hun succesformule, problemen in de startfase of actuele vraagstukken. Een spreker kan klanten of potentiële businesspartners uitnodigen voor zijn kamercollege en reclame maken voor zichzelf. Het is een mogelijkheid voor live-exposure. Voor 24 mei zijn de volgende deelnemers al bekend: Laurens Berkvens van Delano Delicatessen, Joyce Souren - een taartenbakster balancerend tussen haar baan en haar passie, Conchita van der Sande - beleidsmedewerker van de gemeente, Jostien Langeberg - ondernemersadviseur van het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf en een beheerder van een zzp-netwerk.

Dinsdag 19 april is het eerstvolgende kamercollege al: Bea Eikholt, die breien en weven als hobby heeft, vertelt over haar eigen atelier. Informatie over de kamercolleges is te vinden op www.oostwestwelzijn.com/inspiratie.php.