Afbeelding

Een dorp verplaatst zich

Gemeentearchitect ir. J. de Boer had in februari 1940 weinig lof voor de ontwikkeling van het dorp Diemerbrug. "Het nieuwe dorp bij de Keulsevaart is met weinig kennis van zaken gebouwd", luidde zijn stelling van een voordracht over het verleden, de ontwikkeling en de toekomst van het dorp Diemen.

Volgens Het Volk behandelde De Boer in zijn interessante lezing onder andere de ontginning van Diemen, de aanleg van wegen en de oorzaak waardoor het pittoreske Oud-Diemen ten onder ging en Diemerbrug bij de Keulse Vaart is ontstaan. De plaats van de Hervormde Kerk aan de Ouderkerkerlaan vond De Boer helemaal niks: "Zo geplaatst dat het niet mogelijk was haar tot centrum van het dorpsleven te maken. Ook in de toekomst zal zulks niet meer mogelijk zijn doordat de autosnelweg deze kant van het tegenwoordige Diemen min of meer isoleert. Het nieuwe dorp, met zijn raadhuis zonder accent, zonder een kern en zonder enig steunpunt."

Tenslotte betoogde de heer De Boer dat van oude fouten moet worden geleerd: "In de toekomst hoopt men van Diemen een woonoord te maken dat aan alle eisen der hedendaagse samenleving voldoet."