Vrijwilligers van Samen Veilig kregen hun nieuwe uitrusting in het bijzijn van twee burgemeesters en diverse vertegenwoordigers van de gemeente, brandweer en politie.
Vrijwilligers van Samen Veilig kregen hun nieuwe uitrusting in het bijzijn van twee burgemeesters en diverse vertegenwoordigers van de gemeente, brandweer en politie. Foto: Trudy Kroese

Jas, tas en fiets voor vrijwilligers Samen Veilig

DIEMEN - De vrijwilligers van Samen Veilig kregen vrijdag een nieuwe uitrusting. Voortaan zijn de vrijwilligers herkenbaar aan hun felblauwe jas en tas en dito fiets.

Samen Veilig is een samenwerkingsproject van de politie, brandweer en de gemeenten Diemen en Ouder-Amstel. Op deze zonnige vrijdagmorgen ging het dan ook in een busje van de brandweer en een busje van de politie van Diemen richting Duivendrecht. Burgemeester Erik Boog was, samen met zijn collega Mieke Blankers-Kasbergen van Ouder-Amstel, aanwezig bij de overhandiging van de eerste nieuwe uitrustingen aan drie vrijwilligsters.

Vrijwilligers van Samen Veilig zijn onder meer actief op het gebied van brandpreventie, preventie van woninginbraken en zakkenrollerij, geven voorlichting aan inwoners en worden ook ingezet om te helpen bij buurtonderzoek na bijvoorbeeld een woninginbraak. De voorlichting kan gaan om het geven van specifieke informatie die actueel is in een wijk, bijvoorbeeld als er meerdere woninginbraken zijn. Het kan ook gaan om tips die juist horen bij een specifieke periode: goed sluiten van ramen en deuren in de zomer, goede verlichting in de donkere periode en brandpreventie rond de feestdagen. De vrijwilligers van Samen Veilig hebben een legitimatiebewijs en vragen nooit of ze binnen mogen komen.

Bezoekers van de woensdagmarkt op het Diemerplein kennen de vrijwilligers van Samen Veilig waarschijnlijk wel. Daar zijn ze iedere week aanwezig. "We letten dan op of mensen niet makkelijk het slachtoffer kunnen worden van zakkenrollers, bijvoorbeeld omdat hun tas open staat", vertelt Gerry van Veen. "Als we dat zien, wijzen we hen daarop en bijna altijd zijn mensen daar blij mee." Gerry werkt nu twee jaar als vrijwilliger en doet het werk graag.

Lidy Ram is ook een vrijwilligster uit Diemen. Zij is nog maar kort actief bij Samen Veilig. "Ik ben in januari begonnen en het bevalt me enorm goed. Ik voel het als een soort burgerplicht om dit te doen. Als je wilt dat er iets verandert, moet je zelf ook iets doen. Het is erg leuk werk, ik zou het iedereen aanraden."

Brandweer
"Een van onze brandweervrijwilligers is ook vrijwilliger bij Samen Veilig", vertelt Jeroen Bollemeijer van de brandweer Amsterdam-Amstelland. "Deze samenwerking is heel belangrijk, op een heel directe manier bieden we zo iets extra aan de burgers."

Op dit moment zijn er acht vrijwilligers actief in Diemen en Ouder-Amstel. Een uniek project trouwens, want zo'n samenwerking tussen brandweer, politie en gemeenten is alleen hier. Maar er is plek voor meer vrijwilligers. "Iedereen vanaf 18 jaar kan zich aanmelden", vertelt coördinator Marco Verduin van het wijkteam van de politie. Vrijwilligers krijgen, na een antecedentenonderzoek, een opleiding in EHBO en brandveiligheid. "Zij zijn de ogen en oren van de politie in de wijk. De vrijwilligers observeren en melden aan ons, zelf komen ze niet in actie." Het werk kost over het algemeen twee dagdelen per week. Dat kan ook in de avonduren: handig voor mensen die overdag werken.

Belangstellenden kunnen zich melden via het wijkteam van de politie: marco.verduin@politie.nl.