Nina van Broekhoven en twee collega's.
Nina van Broekhoven en twee collega's. Foto: Trudy Kroese

Dierenziekenhuis krijgt veel positieve reacties

DIEMEN - Dierenziekenhuis Diemen aan het Gruttoplein 1 in Diemen-Noord is sinds 11 januari open. Dierenarts Nina van Broekhoven (33) is tevreden over de eerste maanden in Diemen. "Wij krijgen erg veel positieve reacties van de mensen die hier met hun dieren komen."

Met haar moeder Ilona van Broekhoven startte Nina 5,5 jaar geleden Dierenziekenhuis Almere. Ilona is praktijkmanager van beide dierenziekenhuizen. "Wij kregen in onze praktijk in Almere veel mensen uit Diemen. Sommigen vonden de afstand tussen Diemen en Almere wat ver voor de eerstelijnszorg voor hun dier. Wij hebben toen marktonderzoek laten verrichten naar de haalbaarheid van een dierenziekenhuis in Diemen. De uitslag van het marktonderzoek was positief en dus besloten wij hier een tweede dierenziekenhuis te beginnen."

Dierenziekenhuis Diemen is vijf dagen per week geopend: van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 18.00 uur. Nina werkt op dinsdag en donderdag in Diemen, op de andere dagen is een van de andere dierenartsen aanwezig. Buiten openingstijden kunnen dieren 24/7 in Almere terecht. Ook is er op zaterdag en zondag een inloopspreekuur in Almere.

Spoeddiensten
Het zorgaanbod van Dierenziekenhuis Diemen verschilt sterk met dat van reguliere dierenartsen, legt Nina uit. "Mensen kunnen hier zeven dagen per week 24 uur per etmaal met hun dier terecht. Als er 's avonds of 's nachts sprake is van een vraag om spoedeisende hulp kunnen zij telefonisch contact met ons opnemen en altijd op afspraak naar de eigen dierenarts komen. De dierenartsen draaien zelf de spoeddiensten, zelf werk ik drie nachten per week. Ik werk gemiddeld negentig uur per week. Maar ik zou niet anders willen, want ik vind dit werk heel leuk om te doen."

Zorg
De dierenartsen van Dierenziekenhuis Diemen verrichten diverse vormen van hulp: naast eerstelijnszorg zoals consulten zijn dit onder andere (specialistische) operaties, orthopedie en echografie, digitale röntgen, uitgebreide bloedanalyse en laparoscopische sterilisatie van honden en katten. Uiteraard kunnen dieren ook worden gevaccineerd.
Opnameplekken
Daarnaast beschikt Dierenziekenhuis Diemen over zes opnameplekken voor dieren. Die kunnen bijvoorbeeld worden opgenomen in afwachting van een operatie of om te herstellen van een operatie. "Wij geloven in de beste zorg voor huisdieren en bieden daarom vrijwel alles in huis. Als dieren langer dan een dag moeten worden opgenomen nemen wij ze aan het einde van de dag mee naar Dierenziekenhuis Almere. Wij laten dieren nooit alleen achter. In Dierenziekenhuis Almere hebben wij 20 opnameplekken en daar is zeven dagen per week 24 uur per etmaal iemand aanwezig als er dieren opgenomen zijn", aldus Nina.

Dierenziekenhuis Diemen krijgt veel inwoners van Diemen met hun dieren binnen. "Het gaat in de meeste gevallen om honden en katten: die aantallen liggen ongeveer gelijk. Maar er zijn ook veel mensen langsgekomen met konijnen, cavia's, vogels en reptielen, bijvoorbeeld baardagamen."

De dierenartsen draaien zelf de spoeddiensten

Dierenziekenhuis Diemen beschikt aan het Gruttoplein over een compacte praktijk. Er is een ontvangstruimte, een spreekkamer, een steriele operatiekamer, een operatiekamer voor gebitsreinigingen, een röntgenruimte en zes plekken om dieren op te nemen.

Nina en haar collega's zijn zeer te spreken over de reacties van de inwoners van Diemen. "Vanaf het moment dat bekend werd dat wij ons hier gingen vestigen kregen wij meteen positieve reacties. Inwoners van Diemen vinden het fijn dat wij een ruim en divers pakket aan moderne zorg voor dieren aanbieden. Dieren zijn voor veel mensen heel belangrijk. En als wij een dier dat ziek is of een andere probleem heeft hebben geholpen, zijn mensen altijd heel blij."