Op zaterdag staan er enkele marktkramen op het Diemerplein.
Op zaterdag staan er enkele marktkramen op het Diemerplein. Foto: Trudy Kroese

Standplaatsenbeleid moet zorgen voor eerlijke concurrentie

DIEMEN - De ondernemers van winkelcentrum Diemerplein zien de standplaatshouders die op zaterdag op het Diemerpein staan als een vorm van oneerlijke concurrentie. De ondernemers zijn evenmin te spreken over de braderieën die zo nu en dan op het Diemerplein worden gehouden. Dit heeft winkeliersvereniging Diemerplein enige tijd geleden in een brief aan de gemeenteraad geschreven.

Wethouder Jeroen Klaasse van Economische Zaken geeft aan dat de gemeenteraad in het najaar nieuw standplaatsenbeleid bespreekt en daarna een besluit zal nemen. Klaasse: "Er zijn in Diemen op diverse plekken standplaatsen: op het Diemerplein, bij winkelcentrum Kruidenhof in Diemen-Zuid en bij winkelcentrum Diemen-Noord. Op het Diemerplein zijn vijf standplaatsen die niet alle vijf elke dag bezet zijn. Op zaterdag is een aantal standplaatsen altijd bezet. De ondernemers vragen een vergunning bij de gemeente aan om een of meerdere dagen per week op een standplaats op een bepaalde plek in Diemen te mogen staan. Zij betalen de gemeente hiervoor precario."

De gemeente verricht onderzoek naar de positie van de standplaatshouders, maakt de wethouder duidelijk. "Wij hebben de indruk dat wij met het bedrag dat wij aan precario vragen voor een standplaats aan de onderkant zitten. Het verschil met de kosten die winkeliers moeten maken is misschien wel erg groot. Daarnaast vinden wij de kwaliteit en de uitstraling van de kramen of wagens van de ondernemers die op de standplaatsen staan belangrijk. Die moeten er goed uitzien."

Oneerlijke concurrentie
Een aantal ondernemers in winkelcentrum Diemerplein is van mening dat er met de standplaatsen op zaterdag sprake is van oneerlijke concurrentie. Deze standplaatshouders verkopen artikelen die ook bij speciaalzaken in het winkelcentrum te koop zijn. "De gemeente heeft geen invloed op de branchering bij het verlenen van standplaatsvergunningen. Iedereen die een vergunning bij ons aanvraagt en precario betaalt kan in principe een standplaats krijgen. Met het nieuwe standplaatsenbeleid willen we wel kijken hoe ver we kunnen gaan met bescherming van de bestaande branches in het winkelcentrum. Bijvoorbeeld door de voorwaarde te stellen dat er maar één ondernemer per branche op het Diemerplein mag staan en tevens slechts voor een beperkt aantal dagen per week", aldus Klaasse.

Winkeliers van winkelcentrum Diemerplein storen zich aan het feit dat er regelmatig braderieën op het Diemerplein worden gehouden die volgens hen niet altijd aan de kwaliteitseisen voldoen en soms voor oneerlijke concurrentie voor de ondernemers zorgen. De winkeliers stellen dat de organisator van een braderie soms ten onrechte een link legt met winkelcentrum Diemerplein.
Uitstraling
Klaasse: "Ik herinner mij dat er kort na de feestelijke heropening van winkelcentrum Diemerplein een braderie op het plein werd gehouden die er niet fraai uitzag. De winkeliers hebben zich daar aan gestoord, mede omdat zij zelf enorm veel hebben gedaan om het winkelcentrum een mooie uitstraling te geven. Ik kon mij de gevoelens van de winkeliers goed voorstellen."

Een braderie valt onder het evenementenbeleid van de gemeente, legt de wethouder uit. "Een organisator van een evenement meldt dat bij de gemeente aan. Wij melden dat evenement vervolgens aan de winkeliersvereniging Diemerplein. Die heeft daarin een adviserende rol."

Wekelijkse markt
De ondernemers van het winkelcentrum hebben geen problemen met de wekelijkse markt die op woensdag op het Diemerplein staat. Toen die markt een jaar of twintig geleden van start ging was er enige scepsis bij sommige ondernemers van het winkelcentrum. Zij vreesden dat de marktkooplieden voor stevige en zelfs oneerlijke concurrentie zouden gaan zorgen. Dit bleek niet het geval. De wekelijkse markt en het winkelcentrum versterken elkaar, zo luidt de algemene conclusie van de winkeliers en de marktkooplieden.

De markt trekt wekelijks veel extra bezoekers naar het centrum van Diemen. Niet alleen mensen uit de verschillende wijken van Diemen, maar ook uit plaatsen uit de regio. Een voorbeelden daarvan is de Amsterdamse wijk Betondorp in de Watergraafsmeer. Bezoekers van de markt vinden het prettig dat deze vlak bij een modern winkelcentrum ligt. Zij kunnen inkopen doen bij de winkels en een van de horecazaken bezoeken. Daarnaast waarderen de vaste bezoekers van het winkelcentrum dat zij op woensdag naar de markt kunnen gaan.

Wethouder Jeroen Klaasse van Economische Zaken.