Tweede paasdag bij het ouderlijk huis van Johan Cruijff in Betondorp. Een jochie van nu - en de gedachten aan dat jochie van toen.
Tweede paasdag bij het ouderlijk huis van Johan Cruijff in Betondorp. Een jochie van nu - en de gedachten aan dat jochie van toen. Foto: André Verheul

Diemenaren staan stil bij overlijden Johan Cruijff

DIEMEN - Johan Cruijff is donderdag 24 maart op 68-jarige leeftijd in Barcelona overleden. Hoewel het bekend was dat hij ernstig ziek was, kwam zijn overlijden toch als een schok. Er werd die dag veel over de beste Ajacied aller tijden gesproken. Johan Cruijff was meer dan een voetballer. Hij wordt door velen gezien als een Nederlands icoon. Voor veel oudere mensen was hij een jeugdidool, maar ook jongeren die geboren werden nadat JC zijn laatste wedstrijd had gespeeld, kennen hem. Een aantal inwoners van Diemen staat stil bij de voormalige Nummer 14.

door Oscar Borghardt

Jan Eilander, zanger van de popgroep Trio Bier, publiceerde enkele jaren geleden een voetbalboek voor jongeren. Johan Cruijff was bereid gevonden om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen bij voetbalclub WVHEDW in de Watergraafsmeer. Cruijff werd belaagd door cameraploegen. Er was weer eens iets aan de hand bij Ajax en de pers wilde de mening van JC weten. Uiteraard gaf hij die graag. Geheel tegen zijn gewoonte in had hij die middag weinig tijd om handtekeningen uit te delen. Diemenaar Leo van Bochove was een van de aanwezigen. "Nadat Cruijff met de pers had gesproken liep hij langs. Hij vroeg mij of ik ook een handtekening wilde. Ik zei: Nee hoor, geef mij maar een hand. Cruijff gaf mij toen een hand. Ik vond het een mooi gebaar."

Natasha Verheij en haar man Cor Mooij zijn eigenaar van horecazaak Het Wapen van Diemen. In de jaren negentig beheerden zij een aantal jaren de kantine van sportvereniging VVGA, die vlak bij het Ajax stadion lag. Veel Ajacieden bezochten de kantine. "Zoals Bobby Haarms en af en toe ook Johan Cruijff. Cruijff dronk dan een kop koffie en at soms ook een broodje bal. Hij was een heel normale en sympathieke man. Hij maakte altijd even een praatje met ons. Johan Cruijff was altijd vriendelijk en verbeeldde zich niets. Ik vind het heel erg dat hij is overleden", aldus Natasha Verheij.

Fred Sterkenburg uit Diemen. "Ik heb de opkomst van Johan Cruijff en de tijd van het Gouden Ajax in het stadion meegemaakt. Ik heb Cruijff wel eens gesproken. Dat was in de tijd dat de spelers voor het Ajax stadion trainden en dat iedereen hen kon aanspreken en een praatje kon maken. Inderdaad een heel andere tijd dan nu. Ik vind het heel erg dat Johan Cruijff is overleden. Ik merkte donderdag dat zijn dood enorm veel impact heeft. De hele wereld kende Johan Cruijff. Mijn vrouw en ik wonen in Diemen-Zuid op een adres met nummer 14. Sinds donderdag betekent mijn huisnummer heel veel voor mij." Silviane Hunt van de Sint-Petrusschool: "Het is een troost om te ervaren hoe Johan Cruijff gewaardeerd werd door de kinderen van onze school. Wij voelen ons geëerd om zijn naam verder te mogen dragen in de vorm van een Schoolplein14."

Herman Beijnes van Café 't Pandje speelde als jongen twee jaar in de jeugd van Ajax. Hij was doelman. "Tijdens de trainingen haalde de trainer er soms een jongen bij die iets ouder was dan wij. Die jongen was Johan Cruijff. Hij moest dan de oefening aan ons voordoen. Wij zagen toen al dat Johan Cruijff heel goed kon voetballen en ver zou komen." René Letteboer is voorzitter van SV Diemen. "Ik heb Johan Cruijff enkele keren in De Meer zien spelen. Ik was donderdag geschokt door zijn overlijden. Maar via de media is duidelijk geworden dat er over de hele wereld mensen geschokt waren door het nieuws van het overlijden van Johan Cruijff." Zondagmiddag 3 april wordt voor aanvang van de wedstrijd SV Diemen-KDO een minuut stilte in acht genomen om Johan Cruijff te herdenken. De wedstrijd begint om 14.30 uur.

Natasha Verheij: 'Johan was altijd vriendelijk en verbeeldde zich niets'