Myrthe de Haas begon met Myrthe Deelt Geluk
Myrthe de Haas begon met Myrthe Deelt Geluk Foto: Trudy Kroese

Myrthe de Haas deelt
een jaar lang geluk

DIEMEN - Myrthe de Haas (30) uit Diemen is vorig jaar begonnen met Myrthe Deelt Geluk. Elk maand kiest zij een thema dat in het teken staat van het verrichten van positieve daden voor andere mensen. Aan het einde van elke maand sluit zij het thema af met een evenement.

door Oscar Borghardt

Myrthe werd in oktober dertig jaar. "Ter ere van mijn dertigste verjaardag ben ik Myrthe Deelt Geluk begonnen. Een project om een jaar lang geluk te delen met anderen, omdat de wereld – volgens mij - tegenwoordig een beetje extra geluk en liefde goed kan gebruiken. Elke maand doe ik dertig dingen voor een ander. Dertig in verband met mijn leeftijd."

Bloemen
Zij startte op 1 november. In die maand gaf zij dertig keer een bosje bloemen weg. Een van de sponsors was bloemenzaak Mooi by Rick! in Diemen. "Ik heb op straat aan wildvreemden een bos bloemen uitgereikt. Mensen waren vaak verbaasd, maar waardeerden het. Slechts één man reageerde negatief. Ik heb die maand afgesloten met het schminken van kinderen in Veenendaal. Een vriendin van mij hield daar een winterfair."

Presentjes
Voor de maand december maakte zij een Facebookevenement aan om mensen een beetje meer geluk te schenken via een sinterklaas- of kerstcadeau. Zij gaf hen een klein presentje, iets te eten of een uitje, zoals gratis spelen op een midgetgolfbaan. Veel van die activiteiten werden gesponsord.

Koken
De maand januari stond in het teken van koken. Myrthe kookte voor bekenden en onbekenden, in veel gevallen bij mensen thuis. Ook maakte zij vijf liter soep voor daklozen in Amsterdam. "Toen ik langs de daklozen ging was het heel koud. Ik ben toen maar een paar daklozen tegengekomen, haha." Zij kookte die maand ook voor 75 leerlingen van de Van Houtenschool in Amsterdam-Zuidoost (waar haar moeder lesgeeft) en voor ouders die in het Ronald McDonald Huis VUmc verbleven. Dit sloeg zo aan dat zij elke laatste vrijdag van de maand in een Ronald McDonald Huis kookt. De ene maand bij het VUmc, de andere maand bij het AMC. Zij sloot de maand af met een pannenkoekenfeestje bij haar thuis.

Leuke post
In februari stuurde zij mensen leuke post. "Ik ben iemand die anderen altijd leuke brieven of kaartjes stuurt. Hoe vaak krijg je tegenwoordig nog leuke post? Dat vond iedereen enorm leuk. Aan het einde van die maand heb ik een evenement gehouden: Snailmail. Veertig mensen hebben een lootje getrokken en een ander persoon leuke post gestuurd."

Kleine dingen
Deze maand probeert zij mensen gelukkiger te maken door kleine dingen voor anderen te doen. "Ik laat bijvoorbeeld iemand voorgaan die in de supermarkt achter mij in de rij staat. Ook heb ik een fietslicht van een fiets die op straat stond uitgedaan. Bij Starbucks in Amsterdam heb ik zes euro extra afgerekend om iemand een kop koffie aan te bieden. Even later kwam er een man binnen die een kop koffie cadeau kreeg."

'Hoe vaak krijg je tegenwoordig nog leuke post?'

Geluksbingo
Myrthe sluit deze maand af met een geluksbingo die op zaterdag 26 maart van 19.30 tot 21.30 uur plaatsvindt in Brasserie Drusius in winkelcentrum Diemerplein. "De entree is gratis en voor slechts € 12,50 speel je al met alle vijf de rondes mee. Er zijn maar 75 plaatsen beschikbaar, dus kom op tijd. Er kan voor de aankoop van bingokaarten niet worden gepind, maar er is een pinautomaat bij Brasserie Drusius om de hoek."