De voorkant van de School met den Bijbel. Links de woning van het schoolhoofd waar in 1924 een verdieping op geplaatst werd.
De voorkant van de School met den Bijbel. Links de woning van het schoolhoofd waar in 1924 een verdieping op geplaatst werd. Foto: collectie HKD

De vele facetten van de Ouddiemerlaan

Geschiedenis Ouddiemerlaan
Wiard Krook gaat ver terug in de tijd en beschrijft het ontstaan van de laan. Hij laat zien hoe de Ouddiemerlaan logisch onderdeel was van het wegennet dat van de Amsterdamse Nieuwmarkt naar Diemen en verder liep. Je kunt je precies een beeld vormen hoe Rembrandt in de 17e eeuw uit de Jodenbreestraat naar Diemen wandelde om daar te tekenen.

Ellen van Meurs beschrijft de geschiedenis van de Diemerbrug die een belangrijk kruispunt vormde voor het wagen- en scheepvaartverkeer. Het drukke scheepvaartverkeer dat ontstond nadat de Watergraafsmeer was ingepolderd, was er mede de oorzaak van dat het centrum van Diemen eind 19e eeuw opschoof naar de omgeving van de brug.

Versperringen in de oorlog
Alfred Bakker legt in een fascinerend artikel uit hoe de Duitse bezetter in de oorlogsjaren in Diemen versterkingen aanlegde om de stad Amsterdam te verdedigen. Aan de hand van kaartjes die door verzetsmensen werden gemaakt, worden de versperringen in beeld gebracht. Ook daarbij speelde de Ouddiemerlaan een rol. Het was immers een belangrijke doorgangsroute waardoor je uiteindelijk ook in Amsterdam kon komen.

De grote inspirator achter dit tijdschrift, Ronald van Gelder, schetst de ontwikkeling van de School met den Bijbel tot het huidige multifunctionele verenigingsgebouw De Schakel. Hierbij is ook aandacht voor het woonhuis naast het gebouw dat oorspronkelijk de woning van de hoofdonderwijzer was.

Een ander markant gebouw aan de Ouddiemerlaan is het gebouw van de voormalige Boerenleenbank. Ooit de trots van de Diemense boeren, tegenwoordig een kinderopvang. Taco ten Dam beschrijft kort de functieverandering van het gebouw.

Actiecomité contra burgemeester
Met behulp van kranten- en tijdschriftartikelen brengt dezelfde auteur de gedenkwaardige avond van 25 januari 1973 tot leven. Op die avond moesten burgemeester en wethouders van Diemen een streep zetten door hun plan om Diemen-Noord geheel onder het zand te laten verdwijnen. Bert Roest, destijds verslaggever bij de Diemer Courant en lid van een actiecomité met andere ideeën dan de politici, zag aan het eind van de avond de politici buigen voor de inwoners. Bert Roest leverde ook een unieke bijdrage door fotoreportages van Buitenlust én van de laatste begrafenis op Gedenk te Sterven.

John Haen tekende voor een zeer lezenswaardige collage van oude advertenties. Van de smid en de schillenboer tot de limonadefabriek en de disco: ze zaten in de loop der jaren allemaal aan de Ouddiemerlaan.

Illustraties
Er is ook weer veel uniek illustratiemateriaal. Uit archieven en privécollecties, zoals de prachtige foto's uit de collectie van Karel Kaskens en Gerrit Hols. Veel oud beeldmateriaal was weer in de deskundige handen van beeldredacteur Wiard Krook.

Het tijdschrift van de HKD is te koop bij Boekhandel Bruna in het winkelcentrum.

De Diemerbrug in de jaren zestig van de vorige eeuw.
De allerlaatste begrafenis op Gedenk te Sterven vond plaats in oktober 1971. Nabestaanden, vrienden en kennissen verlaten de begraafplaats en lopen richting de laan.
Flaneren op de Ouddiemerlaan rond 1900.
Het Actiecomité Oud-Diemen/Diemen-Noord in maart 1973 met van links naar rechts Hein van Dillen, Peter van Wel, Bert Roest, Ed Gouverneur, Jan de Lange en Yvonne Stravers.