André Witkam gaat de bocht in.
André Witkam gaat de bocht in. Foto: Bart van der Smaal

André Witkam pakt marathontitel schaatsers van 40 jaar en ouder

DIEMEN - André Witkam (50) is winnaar geworden van het eindklassement bij de Masters-4 marathonschaatsen van de Jaap Edenbaan Competitie. De inwoner van Diemen eindigde vrijdagavond tijdens de laatste marathon van het seizoen, ondanks een buikgriep, op de derde plaats. Dat was voldoende voor de titel.

André begon pas een jaar of tien geleden serieus met schaatsen. Hij nam toen lessen bij Duosport en trainde later bij de Diemer IJsclub, de vereniging waarvan hij nog steeds lid is.

"Ik ben pas tegen mijn veertigste met schaatsen begonnen, er is dus nog hoop voor mensen op leeftijd die serieus aan sport willen gaan doen. Vorig jaar ben ik begonnen met het rijden van marathonwedstrijden voor schaatsers van 40 jaar en ouder. Het marathonseizoen bestaat uit negen wedstrijden. Ik heb dit seizoen helaas geen wedstrijd gewonnen, maar zat altijd vooraan en ben vaak tweede en derde geworden. Vrijdag, voor de laatste wedstrijd, had ik nog drie punten voorsprong op de nummer twee, Bert Groot-Roessink uit Almere. Door als derde te finishen, één plek achter hem, hield ik genoeg over om het klassement winnend af te sluiten."