De tramhaltes voor de Sint Petrus' Bandenkerk verdwijnen.
De tramhaltes voor de Sint Petrus' Bandenkerk verdwijnen. Foto: Trudy Kroese

Discussie over nieuwe plek tramhaltes

DIEMEN - Een aantal bewoners van de woningen aan de Hartveldseweg tussen de Burgemeester Bickerstraat en de Ouddiemerlaan is tegen het plan van de gemeente om tegenover hun woning aan beide kanten van de weg een tramhalte aan te leggen. Zij vrezen toename van drukte en geluidsoverlast en wellicht hinder van jongeren die 's avonds op de haltes gaan hangen.

Het verplaatsen en opheffen van tramhaltes op de Hartveldseweg en de Muiderstraatweg maakt deel uit van de ontwikkeling van de Oost-West-as. Stadsregio Amsterdam moet fors bezuinigen op het openbaar vervoer. In Amsterdam heeft dit onder meer geleid tot het opheffen van tramlijn 25, het opheffen van buslijnen en het schrappen van tram- en bushaltes. Stadsregio Amsterdam wil met minder trams en bussen evenveel reizigers even snel kunnen vervoeren. Een van de gevolgen is dat het aantal tramhaltes van lijn 9 afneemt.

Volgens het plan van de gemeente verdwijnen de twee haltes ter hoogte van de Nicolaas Lublinkstraat en twee haltes voor de kerk Sint Petrus' Banden. Hiervoor in de plaats komen twee tramhaltes die tegenover elkaar komen te liggen vlak voor het kruispunt Hartveldseweg/Burgemeester Bickerstraat (gezien vanuit de richting van het beginpunt van lijn 9 op De Sniep).

Behalve dat het aantal haltes in Diemen afneemt, heeft deze maatregel ook tot gevolg dat trams die in de richting van Amsterdam rijden niet langer bij de Sint Petrus' Bandenkerk in een file terechtkomen. Door het verdwijnen van de tramhaltes voor de kerk ontstaat daar ruimte voor een vrije trambaan.

Drukker
Paul Ruijg, bewoner van de Hartveldseweg, krijgt in de toekomst twee haltes voor zijn woning, net als de overige bewoners van de appartementen van het woonblok Hartveldseweg 1-6. "Wij wonen vlak bij het drukste kruispunt van Diemen. Het gaat om het enige kruispunt waar intensief verkeer over rijdt in zowel de richting van oost naar west als in de richting van noord naar zuid. Het is hier de afgelopen jaren steeds drukker geworden, mede door het sluipverkeer tijdens files. De geluidsoverlast en de luchtverontreiniging zijn aanzienlijk toegenomen. In de zomer is het nauwelijks nog mogelijk om een raam of balkondeur aan de voorzijde open te hebben."

Hij vreest dat de aanleg van de tramhaltes voor extra overlast zal zorgen. "De trams zullen voor onze woning stoppen en weer optrekken. Dit zal voor extra geluidsoverlast zorgen. Mochten er ook nog bushaltes komen, dan zal ook de stank toenemen. Verder is er een kans dat jongeren 's avonds op de haltes gaan rondhangen. Daarnaast wordt ook de stoep hier voor de deur een stuk smaller. Misschien is het beter om de tramhaltes niet tegenover elkaar aan te leggen, maar de tramhalte voor de richting Amsterdam voorbij de stoplichten aan te leggen."

Bewoner vreest toename van drukte
en geluidsoverlast

Een aantal bewoners deelt de mening van Ruijg. Er zijn echter ook bewoners die er geen bezwaar tegen hebben dat de tramhaltes voor hun woning komen te liggen.

De 'pijn' verdelen door een van de haltes aan de andere kant van het kruispunt aan te leggen is geen optie, legt wethouder Lex Scholten uit. Scholten is portefeuillehouder Oost-West-as. "Op die locatie is weinig ruimte door de aanwezigheid van horecazaak Roediez."

Bomen
De ondernemers Peter Hauber (Café Mell), Johan van Leijenhorst (haringzaak) en Rick Moen (bloemenzaak Mooi by Rick!) vinden het geen probleem dat de tramhaltes die nu nog vlak bij hun zaak liggen in de toekomst verdwijnen. Weinig mensen die uit lijn 9 stappen bezoeken hun zaken, geven zij aan. Zij hopen dat de gemeente de openbare ruimte voor hun zaken mooi gaat inrichten. "Ik heb begrepen dat er plannen zijn om veel bomen te plaatsen. Ik hoop alleen niet dat die bomen op plekken worden neergezet waardoor er minder zonlicht op mijn terras valt. Maar de gemeente gaat nog met ons praten over de inrichting van de openbare ruimte", aldus Hauber.

De plek waar de twee haltes in de toekomst komen.