Lekker schreeuwen op het schoolplein.
Lekker schreeuwen op het schoolplein. Foto: Trudy Kroese

Leerlingen van basisscholen maken een minuut lawaai

DIEMEN - Leerlingen van de basisscholen in Diemen hebben donderdagmiddag om 12.00 uur een minuut lang enorm veel lawaai gemaakt. Het ging hier om de actie 'Trek aan de bel' van het Liliane Fonds. Dit fonds zet zich in voor kinderen met een handicap die in veel landen niet naar school mogen of kunnen.

Even voor 12.00 uur verzamelden alle ongeveer 300 leerlingen en docenten van de De Octopus zich op het plein voor de school in het centrum van Diemen. Wethouder Jeroen Klaasse ("Klaassen van Ajax", riep een jongetje) legde de kinderen kort uit waar het deze middag om ging. Hij vroeg aan de kinderen hoe zij het zouden vinden als zij nooit meer naar school konden gaan. Diverse kinderen juichten, maar dat was vast voor de lol en om de docenten te stangen. Die moesten er overigens om lachen.

Bel
Nadat directrice Gaby Etman met een bel had gezwaaid barstte het vocale geweld los. Een minuut lang schreeuwden de kinderen de longen uit hun lijf. Diverse juffen en de verslaggever deden hun vingers in hun oren om het schelle geluid te dempen. De kinderen hadden uiteraard veel plezier.

Triest
De reden waarom de actie 'Trek aan de bel' werd gehouden is heel triest. "In landen over de hele wereld gaan 23 miljoen kinderen met een handicap niet naar school. Het zijn kinderen die bijvoorbeeld blind zijn of een ledemaat missen. Er zijn ouders die hun kind thuis houden omdat zij zich voor hun dochter of zoon schamen. Maar veel kinderen kunnen niet naar school omdat scholen geen voorzieningen hebben voor kinderen met een handicap. Het gevolg is dat die kinderen geen opleiding krijgen, in een sociaal isolement raken en vrijwel geen enkele hoop op een goede toekomst hebben", aldus wethouder Klaasse.