John Cuijpers: 'Wij zijn blij met ons verenigingslokaal in De Schakel.'
John Cuijpers: 'Wij zijn blij met ons verenigingslokaal in De Schakel.' Foto's: Trudy Kroese

Vereniging maakt zich sterk voor cultureel erfgoed

DIEMEN - De Historische Kring Diemen (HKD) vierde dinsdagavond het 25-jarig bestaan. Dit gebeurde in het verenigingslokaal in De Schakel. De HKD is een vitale vereniging die niet meer weg te denken is uit Diemen. De vereniging maakt zich sterk voor het cultureel erfgoed in Diemen en heeft vele mooie publicaties op haar naam staan. Ook worden er veel activiteiten georganiseerd. Voorzitter John Cuijpers vertelt over verleden, heden en toekomst van de vereniging.

Diemenaar Jaap Haag was nauw betrokken bij de oprichting van de Historische Kring Diemen. "Het initiatief tot de oprichting van de Historische Kring Diemen kwam van twee kanten. Aan de ene kant waren het de archeologen rond Hanna Blok, Noor van Mens en anderen. Zij wilden hun vondsten blijvend kunnen exposeren en de historische achtergrond ervan kunnen toelichten. En aan de andere kant was er de groep rond mensen als Frits Reurekas, Henk de Wild en Henk Teiwes die de belangstelling voor het wat minder verre verleden van Diemen wilde bevorderen en daarvoor een vereniging met een eigen tijdschrift wilde oprichten."

Koppen bij elkaar
"Het idee van een historische vereniging sprak ook anderen aan, waaronder boekhandelaar Paul van den Berg, apotheker Gerald Monterie, de Amsterdamse archeoloog Wiard Krook en de historici Hans de Waardt en mij. In het najaar van 1990 staken deze mensen de koppen bij elkaar en uit de door hen gevormde initiatiefgroep kwam op 16 maart 1991 de Historische Kring Diemen (HKD) voort", aldus Haag.

Jaap Haag werd de eerste voorzitter van de vereniging, Henk Teiwes secretaris, Jaap van Ingen penningmeester en Hilda Kernell, Noor van Mens en Wiard Krook waren de overige leden van het bestuur.

Jaap Haag: "Het nieuwe bestuur ging met veel elan aan de slag. En behalve dat het tijdschrift op de rails werd gezet, nam het bestuur ook initiatieven om wat er in Diemen nog over was aan historische bebouwing voor het nageslacht te behouden. Daarbij ging het onder andere om boerderij Zeldenrust, boerderij Zeehoeve en Fort Diemerdam, maar bovenal om de voormalige schuilkerk De Hoop, die in november 1990 was uitgebrand. Daar is de jonge Historische Kring Diemen helemaal voor gegaan en die inspanningen hebben de basis gelegd voor de uiteindelijke restauratie die in 1998 voltooid werd."

Stadsherstel
Stadsherstel Amsterdam kocht het pand, renoveerde het en exploiteert schuilkerk De Hoop met veel succes. In schuilkerk De Hoop worden regelmatig activiteiten gehouden, zoals de concertserie 'Kamermuziek in De Hoop', exposities, trouwerijen, recepties en bijeenkomsten van de gemeente. In januari werd de nieuwjaarsreceptie van de gemeente in het gebouw gehouden.

John Cuijpers, waarom ben je dinsdagavond als voorzitter van de Historische Kring Diemen gestopt?
"Het is genoeg geweest. Daarnaast vind ik het belangrijk dat er nieuw bloed in het bestuur van de Historische Kring Diemen komt. Ad Saan is vorig jaar lid geworden van het bestuur en sinds dinsdagavond de nieuwe voorzitter. Het bestuur bestaat verder uit penningmeester Han Saan, secretaris Peter Texier en de bestuursleden Cora Rijfkogel en Frans Deckers."

Succesvol
Waarom is de HKD zo succesvol?
"Na de brand in De Hoop ontstond er in Diemen een collectief bewustzijn van het belang van het historisch erfgoed. Er zijn in het verleden in Diemen veel historische gebouwen gesloopt. Diemen had 25 jaar geleden geen enkel monument. Nu zijn hier rijksmonumenten, provinciale monumenten en gemeentelijke monumenten. Voorbeelden zijn schuilkerk De Hoop, Fort Diemerdam en begraafplaats Gedenk te Sterven. Wij hebben de afgelopen 25 jaar veel steun gekregen van de gemeente, ook van de voormalige burgemeesters Bob de Hon en Amy Koopmanschap. Bob de Hon is samen met Henk Teiwes erelid van onze vereniging. De gemeente heeft ervoor gezorgd dat wij sinds vorig jaar over een verenigingslokaal in De Schakel beschikken. Daar zijn wij heel blij mee."

Publicaties
De HKD publiceert veel.
"Wij hebben zes boeken uitgebracht en publiceren elk jaar twee tijdschriften over de historie van Diemen. Onze publicaties worden enorm gewaardeerd. Wij hebben iets meer dan 500 leden, maar het tijdschrift heeft een oplage van 700. Een aantal daarvan wordt bij boekhandel Bruna verkocht. Enkele tijdschriften worden zelfs naar leden in het buitenland gestuurd. De wekelijkse rubriek 'Groeten uit Diemen' in het DiemerNieuws met een historische ansichtkaart die door onze leden Taco ten Dam en Wiard Krook wordt gemaakt, wordt goed gelezen. We krijgen veel reacties."

Is de HKD een vitale vereniging?
"Jazeker. Ons ledenaantal is de laatste paar jaar iets gedaald. Er zijn leden overleden of naar elders verhuisd. En de crisis heeft ook een rol gespeeld. Het is belangrijk dat de Historische Kring Diemen ongeveer 500 leden houdt en duidelijk zichtbaar blijft. Dat doen wij via publicaties van tijdschriften en boeken en door het organiseren van activiteiten. Ik zou het goed vinden als er open dagen in ons verenigingslokaal in De Schakel worden gehouden. Dan kunnen mensen onze archeologische vondsten en foto's zien. Verder hoop ik dat onze website wordt verbeterd en ook goed wordt bijgehouden. Wiard Krook beheert onze beeldbank en is bezig om de foto's te digitaliseren. Een aantal van onze leden voorziet die foto's vervolgens van een uitgebreid onderschrift."

Activiteiten
De Historische Kring Diemen vierde dinsdagavond het officiƫle lustrum. In september, na afloop van het Diemer Festijn, zijn er diverse activiteiten voor de inwoners van Diemen. John Cuijpers: "Die activiteiten worden op en rond de Ouddiemerlaan gehouden. Dat is altijd het historisch hart van Diemen geweest. Bezoekers kunnen dan open huizen bezoeken, deelnemen aan rondleidingen en onze tentoonstelling hier in De Schakel bezoeken. Die tentoonstelling bestaat uit veel foto's van de Ouddiemerlaan. Ons lid Ronald van Gelder is voorzitter van de jubileumcommissie."

Leden en genodigden vierden dinsdag het 25-jarig jubileum in De Schakel en genoten van het optreden van het Weespertrekvaart Mannenkoor.