"Het is belangrijk om op het moment dat je nog goed van geest bent een aantal zaken te regelen", zegt Chris Beekman. Foto: Mea Vota Uitvaartverzorging

Bijeenkomst over omgaan met laatste levensfase

DIEMEN - De afdeling Diemen van ouderenbond PCOB en Mea Vota Uitvaartverzorging, het bedrijf van Chris Beekman uit Diemen, houden op donderdag 24 maart een bijzondere bijeenkomst die in het teken staat van 'Voorbereiden op de laatste levensfase en omgaan met rouw'. De bijeenkomst wordt gehouden in De Schakel in de Burgemeester Bickerstraat 46A. De inloop start om 13.30 uur, het programma duurt van 14.00 tot uiterlijk 16.00 uur.

Hoewel het officieel om een ledenbijeenkomst van de PCOB gaat, benadrukt Loek Stomps dat alle senioren in Diemen welkom zijn. Stomps is waarnemend voorzitter en secretaris van de afdeling Diemen van de PCOB.

Prof. Dr. Em. Manu Keirse zal tijdens de bijeenkomst een presentatie geven. Hij is klinisch psycholoog, doctor in de geneeskunde en dé specialist in België en Nederland als het over rouwverwerking en de laatste levensfase gaat. Hij staat bekend als een bevlogen spreker. Zijn boeken werden in vele talen vertaald. Het thema van de middag is 'Later begint vandaag, over de laatste levensfase'.

Professor Manu Keirse gaat in op onderwerpen en vragen als: hoe bereid je je levenseinde voor? Hij spreekt tijdens deze lezing onder andere over de laatste levensfase, palliatieve zorg en een waardig levenseinde. Vanuit een lange en rijke beroepservaring weet hij mensen te boeien over een onderwerp dat de meesten liever in het vergeethoekje stoppen. Een inspiratie voor iedereen die met sterven te maken heeft of krijgt. Iedereen heeft wel eens een verlies meegemaakt. Maar wat helpt de rouwende? Wat niet? Manu Keirse schreef tal van boeken over rouw, waaronder 'Helpen bij verlies en verdriet' en zal dit onderwerp op 24 maart verder belichten.

Eén uitvaart per week
Chris Beekman startte drie jaar geleden het Diemense bedrijf Mea Vota Uitvaartverzorging. Hij verzorgt gemiddeld een uitvaart per week. Hij vindt het belangrijk om de nabestaanden van de overledene op een goede en persoonlijke manier te begeleiden en nazorg te verlenen.

Door zijn werk als uitvaartbegeleider wordt Chris Beekman dikwijls met de onderwerpen geconfronteerd die tijdens de bijeenkomst ter sprake komen. "Het is belangrijk om op het moment dat je nog goed van geest bent een aantal zaken te regelen. Een voorbeeld hiervan is een euthanasieverklaring, die alleen door een arts kan worden verstrekt. Het is ook van belang om afspraken te maken over de uitvaart. Veel mensen regelen alles van tevoren, maar er zijn ook mensen die dat niet doen. Zij willen er niet aan denken en over praten. Maar als er afspraken zijn gemaakt scheelt dit zo veel voor de nabestaanden. Rouwverwerking is ook van groot belang. Na een week gaat het leven van kinderen en mogelijke kleinkinderen weer verder. De weduwe of weduwnaar blijft achter met onverwerkte gevoelens. Ik bezoek de nabestaande altijd enige tijd na de uitvaart."

Ouderenbond krijgt regelmatig vragen over dit onderwerp

Regelmatig vragen
Loek Stomps merkt ook dat het onderwerp leeft. "Ik krijg regelmatig vragen van onze leden over deze onderwerpen. Zij willen bijvoorbeeld weten of er literatuur beschikbaar is. Ik vraag die dan aan bij ons verenigingskantoor."