Milan Post in het tenue van Milwaukee Brewers.
Milan Post in het tenue van Milwaukee Brewers. Foto: Trudy Kroese

Milan Post is een gedreven honkballer

DIEMEN - Honkballer Milan Post (21) uit Diemen was een aantal maanden terug in Nederland. Maar niet definitief, want de voormalige honkballer van TIW-Survivors staat onder contract bij de Amerikaanse profclub de Milwaukee Brewers. De weg naar de Major League Baseball (MLB), het hoogste honkbalniveau in de Verenigde Staten, is nog lang, zo beseft hij. Vrijdag is hij weer naar de Verenigde Staten vertrokken. Een kennismaking met een gedreven sporter.

Wat is jouw achtergrond?
"Ik ben in Diemen opgegroeid. Wij woonden aan Fregat in Diemen-Noord en ik ging naar basisschool 't Palet. Toen ik heel jong was heb ik even getennist bij TVDZ en gevoetbald bij SV Diemen. Voetbal vond ik trouwens niets. Mijn moeder José Teunissen en mijn tante Caroline Teunissen speelden softbal bij Amsterdam Pirates. Samen met mijn nichtje Eliza Rikkelman ben ik toen lid geworden van TIW-Survivors. Ik begon met peanutball en ben later gaan honkballen. En hoe werkt het bij kinderen? Iemand die goed kan vangen wordt catcher en iemand die goed kan werpen wordt werper. Ik werd catcher en ben dat nog steeds." Milan bleek aanleg te hebben voor honkbal. Toen hij tien jaar was verhuisde hij naar Amsterdam Pirates, een vereniging met meer mogelijkheden dan TIW-Survivors. Ook maakte hij deel uit van de Honkbalacademie Amsterdam Diamonds. Alles leek mee te zitten voor Milan. Hij ontwikkelde zich stormachtig en kreeg van de bond KNBSB uitnodigingen om voor diverse jeugdselecties te spelen. Ook trok hij de aandacht van de scouts van diverse profclubs uit de Verenigde Staten.

Maar toen hij 16 jaar was sloeg het sportieve noodlot toe. Milan had al enige tijd lichamelijke klachten en bleek reuma te hebben. "Ik was enorm met honkbal bezig en deed ook de havo aan de OSB in Amsterdam-Zuidoost. Ik ben iemand die alles met overgave doet en altijd heel veel inzet toont. Ik had klachten in mijn linkerknie en dat bleek dus reuma te zijn. De huisarts vertelde aan mijn vader en mij dat ik nooit meer zou kunnen honkballen. Mijn wereld stortte toen in."

Hij honkbalde een jaar lang niet, maar weigerde op te geven en werkte keihard aan zijn herstel. Hij had het geluk dat het medicijn Enbrel goed bij hem aansloeg. Hij kon weer gaan honkballen, maar merkte dat de onderbreking van een jaar zijn conditie en zijn techniek geen goed hadden gedaan.

Milan besloot nog harder te gaan trainen. Met succes. In 2013 volgde voor de vierde keer een uitnodiging van scouts uit Amerika voor de MLB Academy. Het ging goed en hij kreeg een scholarship aangeboden bij San Jacinto College in de Verenigde Staten. Maar er kwam een nog grotere kans voorbij. Sportkoepel NOC*NSF gaf Milan Post, Rowan van Hoek en Ruben Prins een vergoeding uit het sportfonds Leo van der Kar om stage te gaan lopen bij de Milwaukee Brewers in de staat Arizona, waar die club ook een trainingsaccommodatie heeft. In het Maryvale Baseball Park in Arizona liepen zij tien dagen stage bij de gerenommeerde club uit de MLB. Al na zeven dagen kreeg Milan een aanbod en in december 2013 tekende hij een zevenjarig contract bij de Milwaukee Brewers.

Milan Post verblijft de laatste jaren van begin maart tot medio oktober in de Verenigde Staten. De overige maanden woont hij samen met zijn vriendin in Amsterdam. Hij staat onder contract bij de Milwaukee Brewers, maar heeft de afgelopen jaren bij satellietclubs van die vereniging gespeeld. Die clubs spelen op een lager niveau. Jonge talenten die onder contract staan bij de Milwaukee Brewers krijgen de kans om speeltijd en ervaring op te doen in de hoop dat zij in de toekomst goed genoeg zijn om in de MLB te spelen. "Ik heb het eerste jaar voor de Phoenix Brewers gespeeld en vorig jaar voor de Hellena Brewers. Ik hoop dat ik komend seizoen voor de Timbler Rattlers mag spelen."

Het leven van een jonge profhonkballer in de Verenigde Staten is zwaar. "Ik ben zeven dagen per week met honkbal bezig. Tijdens het seizoen trainen en spelen wij elke dag. De training begint om 13.00 uur en duurt tot ongeveer 17.00 uur. Dan hebben wij een paar uur rust. De wedstrijd begint om 19.00 uur en duurt tot 23.00 uur. Tijdens het seizoen heb ik geen tijd voor andere dingen."

Milan hoopt dat hij de MLB haalt, maar beseft dat het zwaar en moeilijk zal zijn om zijn doel te bereiken. De weg die hij tot dusver heeft afgelegd is bijzonder en wellicht een voorbeeld voor andere sporters. "Toen ik zestien jaar was leek het erop dat ik nooit meer kon honkballen en nu ben ik prof in Amerika. Hieruit blijkt dat je nooit moet opgeven. Ik wil als honkballer het hoogst mogelijke halen. Maar als mij dat niet lukt ga ik mij op iets anders richten. Ik streef er altijd naar om mijn doelen te bereiken."

Milan Post trainde onlangs de jeugd van TIW-Survivors.