Lisanne van Bree, Alysa Sinke en Nidal Ouaali: 'We willen ook meer activiteiten voor jongeren gaan organiseren.'
Lisanne van Bree, Alysa Sinke en Nidal Ouaali: 'We willen ook meer activiteiten voor jongeren gaan organiseren.' Foto's: Trudy Kroese

Een eigen raad voor jongeren in Diemen

DIEMEN - De Jongerenraad was de afgelopen tijd goed zichtbaar met adviezen aan de gemeenteraad over onderwerpen die de gemoederen in Diemen sterk bezighouden: de ondertunneling van het spoor en de festivals in het Diemerbos. Er zijn nu zeven leden: het minimale aantal waarmee de raad kan functioneren. De jongeren in de raad kunnen dus goed versterking gebruiken en hopen dat meer jongeren uit Diemen zich aanmelden, zodat zij meer projecten kunnen oppakken en ook activiteiten kunnen gaan organiseren voor jongeren. Saai? Helemaal niet! "Het is niet alleen maar serieus, het is ook erg leuk."

Voorzitter Alysa Sinke (21) en Lisanne van Bree (24) zijn er al vanaf het begin bij. Nidal Ouaali (18) woont de vergaderingen van de jongerenraad sinds oktober bij en is twee weken geleden benoemd als lid van de jongerenraad door de 'gewone' gemeenteraad.

Alysa en Lisanne, hoe is dat eerste jaar gegaan?
Alysa: "Ik heb me aangemeld na een berichtje in het DiemerNieuws omdat ik me wilde inzetten voor jongeren. Vorig jaar hebben we gekeken hoe we het beste konden werken; dat heeft wel even tijd gekost. Nu zijn we veel contacten aan het leggen. We zijn mooi op gang gekomen en hebben veel adviezen kunnen schrijven."
Lisanne: "Nu kunnen we ons ook richten op andere zaken en ook activiteiten voor jongeren organiseren bijvoorbeeld."

Van de dertien leden waarmee de jongerenraad begon zijn er nu, met de onlangs benoemde twee nieuwe leden erbij, zeven leden over. Waarom is er zo veel verloop?
Lisanne: "We begonnen met veel studenten: een aantal kreeg het te druk met de studie, andere zijn verhuisd naar Amsterdam."
Nidal: "Of ze zijn gewoon te oud worden. De jongerenraad is voor jongeren van 12 tot 25 jaar, lid worden van de jongerenraad kan vanaf 15 jaar."

Waarom heb jij je aangemeld, Nidal?
"Vorig jaar las ik er al over in het DiemerNieuws, ik ben bestuurskunde gaan studeren en dat was ook de aanleiding om me aan te melden. Ik volgde al wat er gebeurde binnen Diemen. Ik voetbal ook op hoog niveau en moet veel trainen, ik moest kijken of dat paste. Toevallig komt de vergaderdag, woensdag, perfect uit."

Kost het veel tijd eigenlijk?
Alysa: "Ik denk zo'n twee uur per week. We vergaderen een keer per maand."
Nidal: "Je moet natuurlijk wel betrokken zijn en op de hoogte zijn van wat er in Diemen gebeurt. Dus goed de krant lezen."

De laatste tijd waren jullie een paar keer in de gemeenteraad om advies uit te brengen, wordt dat gevraagd?
Alysa: "Wij mogen gevraagd en ongevraagd advies geven. Over de festivals in het Diemerbos hadden we al besloten advies te geven voordat ons dat werd gevraagd. Over de spoorwegonderdoorgang hebben we ongevraagd advies gegeven. Dan voelen we ons wel serieus genomen, ja. We kregen een schriftelijke reactie van wethouder Scholten."
Nidal: "En we zijn wel vijf keer genoemd in de gemeenteraadsvergadering."
Lisanne: "We hebben ook over RTV Diemen advies uitgebracht. Het viel ons allemaal op dat RTV Diemen opvallend weinig op jongeren gericht is. Het mooist zou zijn als er jongeren actief worden bij RTV Diemen en onze contactpersonen kunnen zijn."

Waar gaan jullie je de komende tijd op richten?
Alysa: "Speerpunt is nu: het werven van nieuwe leden. Er is nog plek voor tien leden."
Lisanne: "Meer handen maken licht werk. We hopen meer projecten te kunnen oppakken als we meer leden hebben. Dan kunnen we naast adviseren ook activiteiten organiseren gericht op jongeren, een frisfeest in Diemen voor jongeren van 12-18 jaar bijvoorbeeld, zodat ze niet naar Amsterdam hoeven."

Er wordt voorzichtig gedacht over een middelbare school in Diemen? Praten jullie daar ook over?
Alysa: "Ik zal het op de agenda zetten, dat is zeker een onderwerp voor de jongerenraad."

Welke jongeren kunnen zich aanmelden?
Alysa: "We willen jongeren vertegenwoordigen en een stem geven in de gemeenteraad. Iedereen is welkom. We hoeven niet per se een afspiegeling te zijn van alle jongeren, we peilen ook vaak de mening van jongeren via sociale media. Hoewel, iemand uit Diemen-Noord zou wel goed zijn, daar hebben we niemand."
Lisanne: "Het zou ook mooi zijn als er wat jongere jongeren bij komen en werkende jongeren."
Alysa: "Als je je maar echt wilt inzetten voor jongeren en betrokken bent."
Lisanne: "En ook een eigen mening hebt en daarvoor uit durft te komen. Het is ook erg belangrijk om open te staan voor de mening van anderen. Wat je hier leert is ook nog eens mooi meegenomen als ervaring voor later. Je leert er veel van."
Nidal: "Naast vergaderen en meedenken bouw je een netwerk op waar je zeker wat aan kunt hebben, nu en in de toekomst."
Is het niet saai?
Lisanne: "Er zijn wel vrienden die denken dat het saai is en alleen maar gericht op politiek, maar dat is het niet."
Alysa: "Ik vind de jongerenraad leuk en ik heb ook ontzettend veel lol. We verdelen de taken, iedereen doet iets wat hem of haar aanspreekt. We hebben ook al twee keer samen meegedaan aan de projectdagen van Serve the City Diemen."
Nidal: "We gaan naar school, sporten en doen dit, we zijn echte jongeren dus. Het is niet alleen maar serieus, het is ook erg leuk."

De jongerenraad werkte ook mee tijdens projectdagen van Serve the City Diemen.