Frans van der Beek in de Culturele Huiskamer van Diemen.
Frans van der Beek in de Culturele Huiskamer van Diemen. Foto: Trudy Kroese

Culturele Huiskamer sluit deuren

DIEMEN - Frans van der Beek deed dinsdagmiddag voor de laatste keer de deur van galerie de Culturele Huiskamer van Diemen in winkelcentrum Diemerplein op slot. De galerie in een riant hoekpand van het winkelcentrum maakt plaats voor een grand café. Frans van der Beek betreurt dat hij afscheid moet nemen van zijn klanten en andere belangstellenden.

Kunstliefhebber Frans van der Beek opende zo'n anderhalf jaar geleden de galerie in het centrum van Diemen. Hij mocht gebruikmaken van het pand totdat er een huurder zou zijn gevonden. Dat is nu het geval. De Culturele Huiskamer van Diemen was een plek waar belangstellenden van kunst konden genieten, kunst konden huren en kunst konden kopen.

Frans van der Beek organiseerde regelmatig exposities die altijd feestelijk werden geopend. De Culturele Huiskamer van Diemen deed ook mee aan het evenement Kunst in Sport dat afgelopen zomer voor de eerste keer in Diemen werd gehouden. De galerie in het winkelcentrum was ook een plaats om elkaar te ontmoeten.

Frans van der Beek, vrienden en bekenden hebben eind vorige week en begin deze week het pand leeggemaakt. "De kunstwerken hebben wij opgeslagen in inboedelkasten bij Saan in Diemen-Zuid. Wij hopen in de toekomst elders in Diemen de galerie te kunnen voortzetten."

"Wij hebben bijvoorbeeld de eigenaar van winkelcentrum Diemen-Noord benaderd met het verzoek om daar gebruik te mogen maken van winkelruimte die nu leegstaat. Uiteraard totdat er een nieuwe huurder is gevonden. Helaas hebben wij hier nog geen positief antwoord op gekregen."

Vorige week heeft Frans van der Beek een groot deel van de inboedel, boeken, cd's en andere artikelen, verkocht aan belangstellenden. Donderdag vond de uitverkoop in de galerie plaats.

'En toen was de artistieke aderlating
van Diemen een feit'

Sinds bekend was geworden dat galerie de Huiskamer van Diemen de deuren definitief moest sluiten heeft Frans van der Beek veel reacties ontvangen.

"Mensen vinden het jammer. Uit reacties is gebleken dat velen ons werk hebben gewaardeerd. Het pand stond niet leeg en zag er leuk en sfeervol uit. Veel mensen vinden dat wij het pand altijd mooi hebben verlicht en de sfeer in dit deel van het winkelcentrum op een positieve manier hebben beïnvloed. Het is toch beter dat er een kunstgalerie in een winkelpand is gevestigd dan dat een pand lange tijd leegstaat?"

Het aanbod van de Culturele Huiskamer sprak eveneens tot de verbeelding. "Bezoekers die hier binnenkwamen vonden het aanbod leuk en gevarieerd. Wij hebben de kunstwerken ook regelmatig vervangen. Hierdoor bleef de galerie aantrekkelijk. Wij zijn de laatste tijd bezig geweest met de voorbereiding van een nieuwe expositie die in april zou worden geopend: 'The Royal Dutch Tulips', een expositie met schilderijen met tulpen. Toepasselijk voor het voorjaar. Helaas gaat deze expositie niet door."

Hij hoopt dat hij over niet te lange tijd de kunstwerken weer uit de inboedelkasten bij Koninklijke Saan kan halen en die neer kan zetten en op kan hangen in een nieuwe galerie in Diemen. Maar dinsdagmiddag deed hij de deur van de galerie voor het laatst op slot: "En toen was de artistieke aderlating van Diemen een feit", aldus Frans van der Beek.